1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоагенцията на Бразилия одобри строежа на огромен хидровъзел

Екоагенцията на Бразилия одобри строежа на огромен хидровъзел

Централата е от жизнена необходимост за бързорастящата икономика на страната

Бразилската агенция по околната среда е одобрила изграждането на водноелектрическата централа "Бело Монте" и свързания с нея язовир, предаде Ройтерс. Досега проектът в Амазония предизвиква критични реакции от природозащитници и местните общности. Централата е на стойност 17 млрд. долара и когато бъде завършена ще се нареди сред трите най-големи хидровъзела в света.

Консорциумът "Норте енергия", който ще строи гигантското съоръжение с мощност 11 000 мегавата, е получил разрешение да подготви строителната площадка. За целта трябва да се изсекат 238 хектара гори, т. е. приблизително с площта на Монако.

Централата е от жизнена необходимост за бързорастящата  икономика на страната, твърдят властите. Миналото лято договор с консорциума за ВЕЦ-а подписа и тогавашният президент на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва. Очаква се, че до 2015 г. "Бело Монте" ще е напълно готова да произвежда електричество.

Заради 6-километровия язовир ще се наложи преселването на 30 000 души, обитаващи поречието на река Ксингу, която пък ще бъде частично пресушена. Освен традиционните природозащитници от "Грийнпийс" сред критиците на проекта са още музикалната звезда Стинг и холивудския режисьор Джеймс Камерън.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.