1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Живот в хармония с природата: биологичното стопанство на Катрин Цанев

Живот в хармония с природата: биологичното стопанство на Катрин Цанев

Плодове, подправки и устойчивост: ферма, която мисли за бъдещето

Стопанството и културите

Стопанството на Катрин Цанев е биологично и се намира в Троянския предбалкан, с градини и в плевенското село Тодорово. Фермата разполага с плодови и зеленчукови градини, смесени насаждения, където трайни растения се съчетават с едногодишни подправки, билки и чери домати. Комбинацията между културите е взаимнополезна. От продукцията на фермата се приготвят сладка, лютеница и други продукти.

Участие в биофестивали и пазари

Стопанството реализира продукцията си основно на фермерски пазари, в бутикови и биомагазини в София и други градове, а напоследък започва и износ за немски биомагазини.

Площ и начин на отглеждане

Общата площ на стопанството варира между 300 и 500 декара, като културите се отглеждат екстензивно. Има агролесовъдни насаждения с ред овощни дървета, а между тях - лимец и сено. Фермата прилага принципите на пермакултурата и биодинамичното земеделие, които според Катрин са различни направления – първото е начин на отглеждане на култури, имитирайки природата и използвайки традиционни знания, докато биодинамичното е специфична наука, базирана на Рудолф Щайнер.

История и философия на стопанството

Фермата работи по този начин от около 12 години. Целта не е бързо забогатяване, а устойчиво производство. Катрин подчертава, че биологичното земеделие не е бърза печалба, а подход към околната среда, потребителите и бъдещите поколения.

Влияние на климатичните промени

Последните две години реколтите са силно намалели заради климатичните промени – липса на вода и късни пролетни замръзвания са унищожили черешите, сливите и дюлите. Въпреки това разнообразието от култури позволява частично покриване на нуждите – отглеждат зеленчуци, салати, картофи, сладък картоф и джинджифил. Климатичните промени се срещат с адаптация, като се използват старите и по-устойчиви сортове.

Нови култури и експерименти

Фермата експериментира с нови култури, като мушмули и джинджифил, които се справят по-добре с климатичните условия. Катрин отбелязва, че промените в природата налагат промени в насажденията и отглежданите култури.

Сертификация и административна тежест

Катрин и екипът ѝ са сертифицирани биопроизводители, включително и преработката на продукцията е сертифицирана като био. Тя подчертава, че административната тежест не намалява. Помощите за биологично земеделие се дават само за монокултурни насаждения. Фермата не попада в изискванията за смесени градини, което е проблем за подпомагане. Но от следващата кампания ще може да се кандидатства именно за смесени площи със зеленчуци.

Европейска политика и семена

Катрин следи европейската политика, но изразява притеснение относно новите закони за семената, които ограничават обмена на традиционни сортове. България изостава в запазването и развиването на местни сортове, а процесът е силно повлиян от големи компании и техните семена, препарати и торове.

Трудности и устойчивост

Последните две години са били тежки за фермата – липса на логистика и хора, както и силно намалени реколти. Въпреки това, Катрин и екипът ѝ не се отказват и продължават да се борят за устойчиво биологично производство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.