1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Гл. ас. д-р Нено Александров, ЛТУ: Нито една осъществена сеч от специалисти лесовъди не води до влошаване на състоянието на гората

Гл. ас. д-р Нено Александров, ЛТУ: Нито една осъществена сеч от специалисти лесовъди не води до влошаване на състоянието на гората

Съвременното виждане за природосъобразно стопанисване на горите е насочено към това, че гората е възобновим ресурс

Нито една осъществена сеч от специалисти лесовъди не води до влошаване на състоянието на гората. Това каза гл. ас. д-р Нено Александров, преподавател по „Лесовъдство“ в Лесотехническия университет по време на стартиращото събитие на кампанията "Горска класна стая", проведено в края на миналата седмица на територията на Държавно горско стопанство – София, Югозападно държавно предприятие.

Съвременното виждане за природосъобразно стопанисване на горите е насочено към това, че гората е възобновим ресурс. Присъща нейна черта е тя да се възстановява добре самостоятелно, стига да се стопанисва добре. Обществото трябва да разбере, че сечите в горите са също такъв инструмент, какъвто и залесяването, с идеята да се поддържат горите в състояние, което да намали възможността да бъдат повреждани от мокър сняг, вятър и съчетание от неблагоприятни явления.

На сечите не трябва да се гледа задължително като на дейност, която влошава състоянието на гората, защото с тях се цели създаването на устойчиви гори. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.