1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Обявен е пожароопасният сезон в горските територии в цялата страна

Обявен е пожароопасният сезон в горските територии в цялата страна

ИАГ засилва контрола с цел превенция и опазване на горите от пожари

Обявен е пожароопасният сезон в горските територии в цялата страна. Според разпоредбите на Закона за горите, обявяването на пожароопасния сезон става по предложение на директора на съответната Регионална дирекция по горите със заповед на областния управител, който определя времетраенето. Поради спецификата на всеки отделен регион, периодът е различен и обхваща месеците от март до ноември.

Изпълнителната агенция по горите е предприела необходимите действия и е извършила мероприятия, с цел превенция и опазване на горите от пожари. Засилен е контролът върху движението на автомобили, техника и хора в горските територии на страната. Специализирани групи за гасене на горски пожари, както и автомобилите за първоначални действия за тяхното потушаване, са в постоянна готовност за оказване на съдействие на служителите от Пожарна безопасност и защита на населението.

По данни на ИАГ, от началото на годината до момента в страната са възникнали 114 пожара, засегнати са площи в размер на 10900 дка, като върхово са унищожени 222 дка гори. Опожарените горски територии са повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година. Основната причина за 96% от пожарите в горите е човешка небрежност.

През 2023 г. в горските територии на страната са регистрирани 448 пожара върху 63 883 дка площ. От тях 6 896 дка са засегнати от върхови пожари.

Високите температури и липсата на валежи водят до повишаване риска от възникване на пожари.  От ИАГ напомнят, че по време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии. 

Неспазването на правилата за пожарна безопасност, паленето на огън в горските територии и в близост до тях, изхвърлянето на горими отпадъци извън определените за целта места, може да застраши живота и здравето на хората, да нанесе сериозни щети в горските територии, на дивечови популации, да доведе до унищожаване на растения и животни.

Гражданите трябва да спазват правилата за пожарна безопасност и да не проявяват небрежност, а да бъдат отговорни и бдителни. Лице, забелязало пожар в горски или земеделски територии, незабавно трябва да подаде сигнал на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и организиране на неговото потушаване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.