1. Начало
  2. Новини
  3. Храната – обратен завой от семето до трапезата
  4. Албина Ясинская стана „Най-добър биофермер“ в ЕС в категория жени

Албина Ясинская стана „Най-добър биофермер“ в ЕС в категория жени

На церемония в Брюксел бяха обявени победителите в европейския био конкурс на годината

 

На церемония в Брюксел бяха обявени победителите във всички 7 награди в 6 различни категории, отличаващи добри практики в биологичното земеделие и хранителната индустрия.

Четвъртата церемония по награждаването се проведе на 23 септември 2025 г. като част от поредица от дейности и събития по случай Европейския ден на биопродуктите. В мероприятието участваха представители на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз, Европейския икономически и социален комитет, Комитета на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe.

Наградите отличават участници по цялата биологична верига на стойност – фермери, региони, градове, предприятия и ресторанти, които са реализирали иновативни, устойчиви и вдъхновяващи проекти с реална добавена стойност за производството и потреблението на биопродукти.

Категория 1: Най-добър биологичен фермер (жена и мъж)

Победител (жена): Албина Ясинска, биоферма „Розино“, с. Розино, Пловдивска област, България
Албина ръководи първата в България ферма със сертификат за устойчиво управление (ESG) и напълно затворен производствен цикъл. Фермата произвежда био мляко, месо и сладолед, прилагайки принципи на пермакултура и нулеви отпадъци, като същевременно подпомага местната заетост и образованието. Като новатор на национално ниво, тя показва как прозрачните и устойчиви практики могат успешно да се прилагат по целия свят.

Победител (мъж): Ливен Деврийзе, Het Polderveld, Кноке-Хайст, Фландрия, Белгия
Ливен управлява общностна биоферма близо до белгийско-холандската граница. Осигурява храна за семейства и дори за болница, показвайки как земеделието може да подхранва както хората, така и общностите. Със справедливо заплащане, грижа за психичното здраве и преки връзки с потребителите, фермата доказва, че земеделието е връзка между почвата, фермерите и обществото.

Категория 2: Най-добър биорегион/биодистрикт

Победител: Окръг Вору, Естония
Разположен в югоизточна Естония, Вору изгражда устойчива верига за доставка на биохрани. До 2024 г. във всички училища и детски градини са въведени поне 20% биопродукти, а всяка образователна институция вече носи екоетикет. „Органичното споразумение на Вору“ стимулира местната икономика, подкрепя селското предприемачество, създава работни места и повишава информираността за здравословното хранене.

Категория 3: Най-добър биологичен град

Победител: Валпасос, Алту Тамега, Португалия
С население от над 14 500 жители, Валпашуш е водещ в Португалия по биологично земеделие със 516 сертифицирани производители – най-много в страната. Общината залага на образование за устойчивост, екологични мерки и иновации, подкрепяни от силно политическо лидерство и институционално сътрудничество. Сред биосъкровищата на региона са награждавани вина, зехтин, бадеми, кестени и мед със защитено наименование за произход.

Категория 4: Най-добро биологично предприятие за преработка (МСП)

Победител: Joseph Brotmanufaktur GmbH, Долна Австрия, Австрия
„Joseph Brot“ е най-голямата занаятчийска пекарна в света, която произвежда хляб само от био брашно и изцяло на ръка. Работи с 24 малки ферми, отглеждащи 14 редки сортове зърно, и така съхранява биоразнообразието и местните екосистеми. Екипът от 84 души – повече от половината жени – следва принципа „100% занаят, 100% устойчивост“.

Категория 5: Най-добър биологичен търговец на дребно

Победител: Radis&Bona eG, Регенсбург, Бавария, Германия
Кооперативният магазин предлага пълна гама местни биопродукти в радиус от 80 км – плодове, зеленчуци, консервирани и пресни храни. Доставчиците участват в определянето на цените и могат да станат членове на кооперацията. Магазинът използва зелена енергия и безотпадъчна опаковка, превръщайки се в модел за справедлива и прозрачна локална хранителна система.

Категория 6: Най-добър биологичен ресторант/хранителна услуга

Победител: Ресторант „Peskesi“, Ираклион, Крит, Гърция
„Peskesi“ възражда кулинарното наследство на Крит чрез концепцията „от фермата до трапезата и обратно“. С 98% местни продукти и собствена регенеративна ферма, ресторантът предлага биодинамично меню, организира образователни инициативи и следва принципите на справедливата търговия. Истински пример за това как храната може да бъде източник на здраве и общностна свързаност.

Увеличаването на органичното производство допринася значително за намаляването на употребата на химически торове, пестициди и антимикробни препарати, като оказва положително влияние върху климата, околната среда, биологичното разнообразие и благосъстоянието на животните.

През март 2021 г. Комисията прие План за действие за развитието на органичното производство, който включва и стартирането на ежегодни награди. Те имат за цел да отличават най-добрите и най-иновативни участници в сектора на органичното земеделие, като по този начин допринасят за намаляване на въздействието на селското стопанство върху околната среда и климата.

Биоземеделие, аквакултури и храни в ЕС

Регламент (ЕС) 2018/848 посочва в преамбюла, че „биологичното производство е цялостна система за управление на стопанството и производството на храни, която съчетава най-добрите практики за опазване на околната среда и климата, високо ниво на биологично разнообразие, съхраняване на природните ресурси, както и прилагане на високи стандарти за благосъстоянието на животните и производствените стандарти, отговарящи на търсенето на нарастващ брой потребители за продукти, произведени с естествени вещества и процеси.“

Биологичното производство в ЕС нараства устойчиво. През 2019 г. 8,5% от земеделската земя в ЕС е била под биоземеделие, което се равнява на 13,8 милиона хектара – увеличение от 9,5 милиона хектара през 2012 г., или ръст от 45,8%. Страните с най-голям дял земя под биоземеделие са Испания (2,4 млн. ха, 17,4% от общото за ЕС), Франция (2,2 млн. ха, 16,2%), Италия (2,0 млн. ха, 14,5%) и Германия (1,3 млн. ха, 9,4%), според статистиката на Eurostat.

По цялата стойностна верига в ЕС са активни почти 344 000 биопроизводители и над 78 000 биопреработватели. Биофермерите се възползват от по-високите пазарни цени на биопродуктите и от бързо нарастващото търсене от страна на крайния потребител. През 2019 г. пазарът на ЕС е възлизал на 38,8 милиарда евро от глобалния пазар от 106,4 милиарда евро, следван от САЩ с 48,2 милиарда евро. Най-големи пазари в ЕС са Германия (12,0 милиарда евро) и Франция (11,3 милиарда евро), според данни на FIBL.

Най-високи разходи на човек за биопродукти се регистрират в Дания (344 евро, еквивалентно на 12% от пазаруването на хранителни стоки) и Люксембург (264 евро, 8%), според статистиката на FIBL.

Осведомеността на потребителите относно европейския биологичен знак се увеличава. През 2020 г. 56% от анкетираните в проучването Eurobarometer разпознават логото, в сравнение с 27% през 2017 г. 80% от анкетираните вярват, че биопродуктите са по-екологични и отговарят на по-високи стандарти за благосъстоянието на животните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.