Софтуерен инженер става лозар
В ранната утрин на село Црънча, между редовете от лозови масиви, Даниел Русев показва с ръка първите си декари. „Общо обработваме над 100 декара лозя“, казва той с усмивка. Но животът му преди България е бил съвсем различен.
„До 2019 г. живеехме в Амстердам – аз и съпругата ми сме софтуерни инженери. Една сутрин си казахме: Нашето място е тук, в България. И просто решихме да се върнем на село и да реализираме мечтите си“, разказва Даниел.
Първите стъпки в лозарството
Любовта към земята и винопроизводството започва с наследствено лозе. Постепенно стопанството се разраства и се ражда идеята за собствена винарска изба. „Основата ни идва от опита на нашите дядовци. Аз преминах професионални курсове за земеделски стопанин и работа с препарати за растителна защита, за да можем да се справяме професионално“, допълва Даниел.

Технологии в лозето
Разговорът бързо се насочва към иновациите. В ръцете на Даниел модерните технологии оживяват. „Сателитни изображения, мултиспектрални снимки, вегетативни индекси – това ни позволява да следим здравето на лозята и да планираме превантивната защита“, обяснява той.
Безпилотни летателни апарати прелитат над редовете, прецизно разпределяйки растителна защита според нуждата. „Така намаляваме разходите и опазваме околната среда. Земеделието с технологии придобива съвсем нов смисъл“, казва Даниел.

ОСП подкрепя младите фермери със стартова помощ за развитие на бизнеса им
„Основната европейска инвестиция, която използваме, е по програмата за млад фермер – 50 000 лв. от Държавен фонд „Земеделие“. С тях закупихме интелигентна метеорологична станция и разширихме стопанството с над 30 декара нови лозя“, споделя той. Даниел подчертава, че без такива програми от Стратегическия план младите фермери трудно биха успели. Категоричен е, че европейските средства по ОСП са важна подкрепа за устойчивостта на стопанствата.
Винарската изба и интелигентната ферментация
Винарската изба е светъл и модерен простор с бурета и бутилки, подредени ред по ред. „Капацитетът ни е около 17 000 бутилки, но планираме разширение до 50 000“, казва Даниел, докато показва устройство за интелигентна ферментация. Сензорът измерва скоростта на ферментация, температурата и плътността на виното в реално време. „Така можем да контролираме процеса и да постигаме желаните резултати“, обяснява той.

Земеделието като начин на живот
За Даниел земеделието не е просто работа – то е начин на живот. „Да работиш земята дава свобода и възможност да развиеш потенциала си. Участваме и във възраждането на традиции – например, празникът Трифон Зарезан, който почти беше изчезнал, сега отново се провежда“, споделя той.
Проектите на семейството не спират до лозята – ремонтирали са покрива на църквата, подкрепили са местния футболен отбор и детската градина, а вече приемат и туристи. Селото оживява, а мечтата на Даниел за иновации и традиции се сбъдва на всеки метър от зелените редове. Мечтае и за приемственост – трите му деца след време да продължат бизнеса със същата любов и страст.
 
						 
					    
		    
		 
				
								
			 
				
								
			 
				
								
			 
				
							 
				
							 
				
							


