1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Активисти от Източна Франция изкорениха генно-модифицирани лозя

Активисти от Източна Франция изкорениха генно-модифицирани лозя

Гененно модифицираната царевица вече не се отглежда във Франция и затова сега активистите са се насочили към лозята

Активисти от Източна Франция изкорениха насаждения на генно-модифицирани лозя в, съобщи "Гардиън". Това е вторият подобен инцидент за по-малко от година, коментира изданието, позовавайки се на френския в. "Льо Монд".

Групата, назоваваща се "Косачите доброволци", е изкоренила опитни насаждания, отглеждани в изследователския център на Френския институт за земеделски изследвания (INRA) в Източна Франция. През септември 2009 г. един-единствен активист унищожи 70 лози на същото място.

Генетично модифицираната царевица, която беше основна цел на активистите, вече не се отглежда във Франция и затова сега те са се насочили към лозята.

"Заговорът беше осуетен, защото изпитанията са първата стъпка от процеса за налагане на тези култури, които в момента не са разрешени и не са желани от потребителите и фермерите. И всичко това се случва с одобрението на Европейската комисия", се казва в изявление на "Косачите доброволци".

Френските министри на екологията, на научните изследвания и на земеделието осъдиха "с нищо непровокираното разрушение". Жан-Луи Борло, Валери Пекрес и Бруно льо Мер са "шокирани от този скандален вандалски акт срещу проучвания, които включват взаимодействие между учени, професионални земеделски организации, местните власти, а също и природозащитни неправителствени организации".

Миналия май INRA получи разрешение да проведе четиригодишни тестов, след като френският комитет за биотехнологии даде положителна оценка на проекта. Новият подход на института към работата с ГМО цели да направи проучванията на тези култури по-приемливи за обществото. Специален комитет определя всички предпазни мерки, които трябва да бъдат взети, за да се изолира районът на тестовете. Задължително се провеждат и изследвания, които да установят дали ефектът, който се търси чрез генетичното модифициране на растенията, не може да бъде постигнат по-друг начин.

 

 

"Целта на опитите не беше производство, а научни изследвания", коментира Фредерик Бах, председател на асоциацията на винопроизводителите в областта Елзас. Винопроизводителите обаче остават разделени по повод изкореняването на модифицираните растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.