1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Световната здравна организация с нови препоръки за дневния прием на сол

Световната здравна организация с нови препоръки за дневния прием на сол

Възрастните трябва да ядат по-малко от 2 000 милиграма (2 грама) натрий или по-малко от 5 грама сол

Световната здравна организация (СЗО) публикува нови преопръки, в които съветва възрастните да ядат по-малко сол и всеки ден да поемат определено количество калий, за да намалят риска от сърдечно заболяване.

"Възрастните трябва да ядат по-малко от 2 000 милиграма (2 грама) натрий или по-малко от 5 грама сол, а минималното количество калий, което е препоръчително да се приема е 3.51 грама на ден." И в предишните препоръки СЗО съветваше да не се превишават 2 грама натрий на ден, но сега те са редактирани с думите "по-малко от", обясни говорителят СЗО Грегъри Хартл.

Натрият е естествен елемент, който се намира в различни храни, включително в млякото и сметаната (приблизително 50 мг натрий на 100 гр) и в яйцата (приблизително 80 мг на 100 гр). В обработените храни концентрацията му е по-голяма, като в хляба е около 250 мг на 100 гр, а в месата като бекон например е около 1500 мг на 100 гр. Най-голяма е концентрацията на натрий в сосове от типа на соевия (7 000 мг/100 гр) и бульони (20 000 мг/100 гр), пише в препоръките на СЗО.

Препоръките на организацията за полезни за сърцето храни, в които има калий, включват боб и грах (където веществото е около 1300 мг /100 гр), ядки (600 мг/100 гр) и зеленчуци като спанак, зеле и магданоз (550 мг/100 гр). Плодовете с най-високо съдържание на калий са бананите, папаята и фурмите (300 мг/100 гр), но от СЗО предупреждават, че обработването на повечето от тези храни намалява концентрацията на веществото.

България е на второ място в света по консумация на сол, показват национални проучвания за храненето. У нас грамовете достигат до 10–14 на ден, а в някои региони на страната до 18–20 грама. Данните сочат още, че повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Вредите от солта идват оттам, че при висок прием бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишаване на кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечно-съдови проблеми при хора с диабет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.