1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До момента по цялата дължина на река Дунав се наблюдава понижение на водното ниво

До момента по цялата дължина на река Дунав се наблюдава понижение на водното ниво

 

Към 26 април т.г. по цялата дължина на река Дунав се наблюдава понижение на водното ниво. До момента няма прелели и скъсани Дунавски и корекционни диги, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД.

Предприети са мерки за привеждане в изпълнение на мероприятията, предвидени в аварийните планове на клоновете на дружеството по река Дунав, включително и готовност за действие в III-та степен ”Опасност от преливане”! Създадена е организация и на всички институции и организации – Постоянна комисия по бедствия и аварии, ДА”Гражданска защита”, областни управи, МЗГ, пожарна и кметства, се подава необходимата информация на 24,00 часа за водните нива, техническото състояние на Дунавските и корекционни диги и евентуални критични участъци по реката.

Нивото на водата се понижава с 0,12 м при пункт гр. Видин. Ежедневно се прави оглед на мокрия откос на Дунавска дига “Видин Кошава”. При пункт гр. Враца, Монтана, Плевен, В.Търново и Русе водното ниво също се понижава - с 0,21 м при пункт ПС АЕЦ Козлодуй, 0,20 при пункт Орсоя и 0,15 м при пункт Д.Цибър. Понижението при пункт гр.Русе е – 0,19 м за последното денонощие, а при пункт ОПС III (Тутракан) e достигната кота водно ниво 16,97 м – понижението спрямо 25.04. е с 0,13 м. Няма преливане! Дигата до гр.Тутракан – най-ниския участък /434+500/ е подсилена с чували пясък. Водното ниво в реките Огоста и Скът не застрашава стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им в района на НС ЕАД клон Враца. Извършва се денонощен обход и наблюдение.

Въпреки понижението на водното ниво по Дунав към днешна дата работят 28 отводнителни и отводнително-напоителни помпени станции по утвърден график.

По-голямата част от изградените корекции на реки на територията на страната са в добро техническо състояние. Водното ниво в тях в момента е по-ниско от кота берма или в кюнето на реките. Където е необходимо се извършват ремонтни работи по разрушените участъци на дигите. Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на “Напоителни системи “- ЕАД.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат денонощен режим. Оборудвани са аварийните складове при ОПС Видин-Кошава, ОПС Чобан Кюприя 1,ОПС Пчелина. Монтирани са нови помпени агрегати в с. Симеоново, на ОПС Видин-Кошава и ОПС-8.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.