1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Две отворени досиета очакват новите евродепутати

Две отворени досиета очакват новите евродепутати

Не се очаква преговорите по законодателството да започнат веднага след изборите

Две са големите досиета в сектора на селското стопанство и хранителната промишленост, които трябва да бъдат решени от следващия състав на Европейския парламент. Това са цялостната реформа на правилата за пестицидите и въпросът с новите геномни техники.
 
Неуспехът на законодателите на Европейския съюз да одобрят цялостна реформа за пестицидите е емблематичен за трудностите при включването на Зелената сделка в аграрната политика на ЕС. Това е областта, в която по-голямата част от водещата инициатива на Комисията фон дер Лайен заседна. И няма гаранция, че тя ще бъде подета от нов Европейски парламент, с по-висок дял от десни евродепутати.
 
По време на този мандат Парламентът прие своята позиция по нов регламент, който разхлабва правилата на ЕС за растенията, модифицирани с нови техники за редактиране на гени, но досието все още е заседнало в Съвета. Не се очаква преговорите по законодателството да започнат веднага след изборите, тъй като страните членки не успяха да постигнат обща позиция по текста. Блокиращо малцинство от държави все още не са склонни да одобрят правилата поради опасения относно проследимостта, етикетирането и патентите на генно редактирани храни.
Позицията на парламента разглежда някои от тези опасения, по-специално като предлага пълна забрана на патентите за култури, постигнати чрез новите технологии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.