1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК изяснява при какви обстоятелства ще подкрепя фермерите

ЕК изяснява при какви обстоятелства ще подкрепя фермерите

Форсмажорните обстоятелства могат да се прилагат за всички земеделски стопани в район, засегнат от тежки и непредвидими природни бедствия или метеорологични явления

Форсмажорни обстоятелства - кога Еврокомисията ще подкрепя фермерите? Съобщение, в което се изяснява извънредни обстоятелства за селскостопанския сектор на ЕС в случай на непредвидими и екстремни метеорологични явления публикува Комисията. Целта й е да гарантира сигурност за засегнатите земеделски стопани по отношение на техните плащания по Общата селскостопанска политика и същевременно еднакво прилагане от националните администрации в целия Съюз. 
 
Концепцията за форсмажорни обстоятелства позволява на земеделските стопани, които не са били в състояние да изпълнят всички свои изисквания по ОСП поради извънредни и непредвидими събития извън техния контрол, да не губят субсидиите. Прилагането на това понятие се решава от държавите членки въз основа на съответните доказателства и в светлината на законите на ЕС в областта на селското стопанство.
 
Тъй като представлява изключение от стриктното спазване на задълженията, свързани с плащанията по ОСП, това решение най-често се прилага ограничително, обикновено за всеки отделен случай или за всяко отделно стопанство. В съобщението на Комисията се пояснява, че форсмажорните обстоятелства могат да се прилагат за всички земеделски стопани, работещи в определен район, който е засегнат от тежки и непредвидими природни бедствия или метеорологични явления. Това означава, че фермерите, намиращи се в засегнатия район, няма да е необходимо да попълват индивидуални искания или да предоставят доказателства за изпълнението на условията за форсмажор. Така се намалява административната тежест за фермерите и националните органи и се улеснява бързата реакция от страна на държавите членки.
Държавите членки ще трябва да потвърдят настъпването на тежко природно бедствие или тежко метеорологично събитие и да определят границите на географския район, който е бил сериозно засегнат от събитието и чиито последици не могат да бъдат предотвратени. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.