1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК разреши вноса на два нови сорта модифицирана царевица

ЕК разреши вноса на два нови сорта модифицирана царевица

Разрешенията са валидни за 10 години

Два нови сорта генно-модифицирана царевица ще могат да се внасят в Европейския съюз, след като Комисията в Брюксел издаде съответното разрешение. В същото време тя поднови лиценза за друг сорт ГМО-царевица, използвана за храни и фуражи.
 
Важно е да се отбележи, че отглеждането на разрешените за внос и употреба генно модифицирани сортове остава забранено на територията на Съюза. Сега разрешените сортове са преминали през цялостна и строга процедура на оценка, която гарантира високо ниво на защита на здравето на хората и животните, както и на околната среда, уверяват от Брюксел.
 
За да се стигне до лиценза, Европейската агенция по безопасност на храните издаде положителна научна оценка, в която се заключава, че тези сортове генетично модифицирана царевица са толкова безопасни, колкото и конвенционалните им аналози. Разрешенията са валидни за 10 години и всеки продукт, произведен от тези генетично модифицирани култури, ще бъде предмет на строгите правила за етикетиране и проследяване на Европейския съюз. 
Комисията имаше правно задължение да вземе решение относно тези лицензи, след като държавите членки не успяха да постигнат квалифицирано мнозинство в Постоянния комитет и в последващия Апелативен комитет нито в полза, нито против разрешението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.