1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще помага на фермерите при форсмажорни обстоятелства

ЕК ще помага на фермерите при форсмажорни обстоятелства

Поясненията са свързани с условията за получаване на плащанията по общата селскостопанска политика

В свое съобщение Европейската комисия внася пояснения за обстоятелствата, при които земеделците в Европейския съюз могат да се отклоняват от европейските правила, без да губят право на субсидии от аграрния бюджет. Комисията изяснява използването на "форсмажорни и извънредни обстоятелства" като непредвидими и екстремни метеорологични явления за оправдание на неприлагането на правилата.
 
Поясненията са свързани с условията за получаване на плащанията по общата селскостопанска политика. При форсмажорни обстоятелства като суши или наводнения, фермерите, които не са били в състояние да изпълнят всички изисквания, няма да губят подпомагането с европейски средства. Прилагането на това понятие се решава от държавите членки според доказателствата и европейското законодателство, посочват от Брюксел. Допълва се, че изключението следва да се прилага ограничено, за всеки отделен случай или за всяко отделно стопанство.
Извънредните обстоятелства може да дадат право на изключение от правилата за стопаните в район, засегнат от тежки и непредвидими природни бедствия или метеорологични явления. Това означава, че няма да бъде необходимо попълването на отделни искания или предоставянето на доказателства за изпълнение на условията за получаване на европейски плащания. 
 
Предвидени са и условия, които позволяват да се предположи, че всички фермери в даден район са засегнати от такива форсмажорни обстоятелства. Държавите ще трябва да потвърдят настъпването на тежко природно бедствие или тежко метеорологично събитие, и да определят границите на засегнатия географския район, като за целта могат да използват спътникови данни. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.