1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еколози настояват 36 % от територията на страната да бъде защитена от строителство

Еколози настояват 36 % от територията на страната да бъде защитена от строителство

 

Трите национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан, трябва да бъдат допълнително защитени от строителство и други вредни влияния, които идват от ограждащите ги зони. На това мнение са неправителствените екоорганизации, които участват в изграждането на европейската мрежа от защитени територии "НАТУРА 2000" у нас.
На 21 ноември Националният съвет по биологичното разнообразие към екоминистерството се събира да решава кои места да бъдат предложени на Европейската комисия като защитени животински местообитания. Първоначалните предложения за това се дават от екологичните организации, а след като минат през съвета, екоминистърът ги представя в МС. Кабинетът пък ги предлага на Европейската комисия. Вече стартира процедурата за избор на защитени обитания от птици.
За защитени животински местообитания еколозите предлагат около 280 места. Част от тях обхващат бившите т.нар. буферни зони около националните паркове, които преди година бяха извадени от защитените територии. "Връщането на защитените пояси би предпазило и границите на парковете от мащабното строителство", каза Борис Бъров от Българското дружество за защита на птиците. "Очаквам сега всички 280 места да бъдат одобрени", прогнозира Бъров. При гласуването на птичите зони екоорганизациите предложиха 114 места, или 23,6% от територията на страната. НСБР обаче одобри 20,8%, понеже Националното управление по горите настоя да отпаднат няколко гъсто залесени района - Васильовска планина, Западна Странджа и части от Рила, Пирин и Централен Балкан. "Основният им аргумент беше промишленият дърводобив в тези райони, въпреки че и според Закона за биологичното разнообразие, и според евродирективите аргументите за закрила на територия трябва да са научни, не икономически", коментира екологът. НПО-тата обаче ще настояват пред ЕК за всички предложени зони.
Защитените територии ще обхванат 36% от площта на България, ако бъдат приети всички предложения на еколозите.
Между другото нов инвестиционен проект за ски писти над Добринище до Банско обезпокои еколозите напоследък. Поморийската фирма "Добринище ски" планира строеж на писти и хотелски комплекси с 10 000 легла под пиринския връх Безбог. Още не е известно къде точно смята да строи инвеститорът, но според екоорганизациите WWF и "Зелени Балкани" пистите може да влязат в територията на парк "Пирин".

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.