1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС вдига тарифите за внос на зърно от Русия и Беларус

ЕС вдига тарифите за внос на зърно от Русия и Беларус

Мерките няма да засегнат транзита през ЕС от двете страни към други трети страни

Регламент, който има за цел да наложи забранителни мита върху зърнените продукти, внасяни от Русия и Беларус, беше приет от Европейския съвет. С него се увеличават тарифите за зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от двете страни до степен, която на практика ще спре вноса на тези продукти.
 
Новите мита целят на практика да прекратят импорта на зърно от Русия и Беларус и по този начин ще предотвратят дестабилизирането на пазара в Европейския съюз. Ще бъде спрян и руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, и ще се попречи на Русия да използва приходите от износа за ЕС, за да финансира своята война срещу Украйна. Това е още един начин, по който Съюзът показва стабилна подкрепа за Украйна.
 
Регламентът увеличава тарифите за внос на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти, както и пелети от цвеклова каша и сушен грах от Руската федерация, както и от Република Беларус, за които в момента вносителите не плащат никакви или ниски тарифи. Освен това на тези стоки ще бъде забранен достъпът до тарифните квоти на Съюза. Тези мерки се отнасят до продукти с произход или изнесени пряко или непряко от Руската федерация или Република Беларус за Европейския съюз. Те няма да засегнат транзита през ЕС от двете страни към други трети страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.