1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евросъюзът като заплаха за родните земеделци

Евросъюзът като заплаха за родните земеделци

След 2007 год. използването на Службата за съвети в земеделието става задължително

 

Приемането на България в Европейския съюз е едно от най-големите предизвикателства пред българското земеделие и управляващите за следващите 4 години. Оценката на хората за новото управление ще се базира и на това какви условия и предпоставки се създават за подготовката и предлагането на сложния набор от законови форми и институции, които ще прилагат общата селскостопанска политика на Евросъюза. По отношение на земеделските производители присъединяването ще има и неблагоприятни последици, за които досега управляващите говореха под сурдинка. Цялото внимание продължава да бъде съсредоточено в програмата САПАРД, защото според мнозина тя си остава основен източник за облагодетелстване на близки до властта фирми и структури.

След 2007 год. използването на Службата за съвети в земеделието става задължително. Но вместо да се изградят действително работещи структури, сега те се държат във финансов колапс, което на практика почти ги обезличава, а други фирми и "консултанти" получават своите добри комисионни.

Прилагането на мерките на ОСП на съюза не е възможно без наличието на реална представа за действителното състояние в земеделието и селските райони, неведнъж подчерта в предизборната си кампания кандидатът за депутат от Коалиция за България Васил Калинов пред земеделски производители от областта.

Резултатите от направеното с публични средства преброяване на земеделските стопанства през 2003 год. бяха дълбоко засекретени. Като следствие от това все още няма отговор на основни въпроси, които трябва да бъдат разрешени. Като например какъв трябва да е минималният размер на стопанствата, които ще бъдат субсидирани, какъв ще бъде механизмът на предаване на държавните и общинските мери за пасища на животновъдите, без което те няма да получат премии. Като че ли не се разбра, че голяма част от очакваните субсидии имат условен характер. Вместо това се афишира създаването на млечен борд, което става под натиска на едри играчи от бранша. А подобна структура е уродлива дори по замисъл. Интересите на млекопроизводителите, млекопреработвателите и търговците са коренно различни, каза проф. Пламен Мишев на предизборно събрание в с. Бързия преди месец. На практика това означава, че структурата ще подчини млекопроизводителите на диктата на останалите звена по веригата на млякото. По света, според проф. Мишев, под млечен борд се разбира обединяване на всички производители на даден продукт - в случая само на млекопроизводители.

Голяма част от секторите на ОСП имат и своите негативи - много от тях вече са без парична подкрепа, което означава, че част от родните производители ще бъдат подложени на силна конкуренция, без възможност за национална защита. Това означава, че част от производителите ще бъдат подложени на силна конкуренция и рязко спадане цените на плодовете и зеленчуците и особено на картофите. Това ще доведе до липса на поминък и последващо обезлюдаване на планинските райони на областта и страната и продължаваща криза в зеленчукопроизводството./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.