1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите посрещат новостите с недоверие

Фермерите посрещат новостите с недоверие

Областната администрация си е поставила задачата хората да научават много за програмите и средствата предвидени в тях

 

От изключително значение е селското стопанство в област Монтана да се развива. За целта реално има средства, просто трябва да успеем да ги използваме, смята д-р Димитър Митов, директор на Областната служба "Земеделие и гори".

На земеделските производители от областта трябва да се представят възможностите, които предлагат различните програми и проекти. Непознаването им голяма степен пречи на усвояването на средствата за субсидии, смятат специалистите. Проблемът не е само монтански. Навсякъде в България новостите се приемат с известна доза негативизъм.

С недоверие се посрещна субсидията за качествено мляко. Първата година средствата не бяха усвоени, но на втората не достигнаха. "Това са пари, на които първоначално не им вярваме. Критично посрещнаха във Вършец включването на общината в проекта за подпомагане на изостанали селски райони", припомни д-р Митов. На територията на областта реално се обработват 700 хиляди декара ниви при реални 1,6 млн. декара. Регистрираните земеделски производители са 1400. Средно на един от тях се падат по 500 декара - това не е вярно. Ако се сложи граница от 10 дка, няма да има регистрирани клиенти да получат субсидии. Хората не вярват или не разбират и догодина ще трябва да се каже, че няма на кого да се дадат пари, поясни д-р Митов. Аналогична е ситуацията с кравите. В областта те са 9000, при регистрацията броят им е паднал на 7000. Останалите собственици отказват да се регистрират, тъй като смятат, че не е необходимо - така е и в други части на страната. Специалистите стигат до заключението, че България не може да изпълни квотата за Европейския съюз от 990 хиляди тона мляко. Това е голямата тревога.

Областната администрация си е поставила задачата хората да научават много за програмите и средствата предвидени в тях, категоричен е заместник-областният управител д-р Крум Крумов. Субсидия няма да има за лозята. През 1993 г. са били регистрирани 43 хиляди дка, а тази година - само 12 хиляди дка лозя. Проблемът е много сложен, но с общите усилия на всички специалисти от аграрното министерство, Земеделската служба и областната управа, може да бъде решен, категоричен е д-р Крумов./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.