1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инвестициите в малки и средни предприятия и селскостопански ферми са основен приоритет за България

Инвестициите в малки и средни предприятия и селскостопански ферми са основен приоритет за България

Над 1.8 млрд. лв. са планирани до 2009 г.

 

Инвестициите в малки и средни предприятия и селскостопански ферми са основен приоритет в развитието на селските райони след влизането на България в Европейския съюз. Опазването на околната среда и развитието на биоземеделието е втората цел, набелязана в проекта за национална стратегия за селските райони за периода 2007 - 2013 г. Документът е одобрен от колегиума на земеделското министерство и предстои да се приеме от правителството.

Според критериите на Европейския съюз селски район е този с гъстота на населението под 150 души на квадратен километър. В България 231 от 264-те общини отговарят на този показател и затова голяма част от финансирането ще отиде към тези региони. По разчети на агроминистерството през 2007 г. бизнесът в тези общини ще получи 361 млн. лв. от европейските фондове и от държавата. Средствата ще се изплащат от бъдещата разплащателна агенция, която ще ги насочва в различни направления - земеделие и животновъдство, преработвателна индустрия, екологично земеделие, горски проекти, професионално образование и др. В момента по програма САПАРД основно се финансират проекти в мандри, месопреработвателни предприятия и животновъдни ферми. Освен тях в бъдеще ще се подкрепят иновациите в хранително-вкусовата промишленост, животновъдството и земеделието.

От миналата година държавата чрез фонд "Земеделие" подпомага пилотно производителите в 6 малки общини - Малко Търново, Котел, Батак, Вършец, Чупрене и Болярово. Млекопроизводителите там получават по-високи субисидии за предадено качествено мляко от тези в останалите райони на страната. С предимство се подпомагат и инвестиционни проекти в селското стопанство и в алтернативните форми на заетост.

Опазването на околната среда е втората цел, затова и около 25 на сто от парите, които годишно ще се дават, са за подобряване качеството на почвите и въздуха. С предимство ще се подпомагат залесителни и други горски проекти, които ограничават ерозиите и запазват биоразнообразието в природата.

До 2013 г. се очаква рязко да се увеличат и площите с биопродукция. Ако сега те се отглеждат върху 0.6% от територията на страната, до 2013 г. тези площи трябва да достигнат 8%, сочи стратегията за биоземеделие. Според регистъра на агроминистерството лиценз за биопроизводство имат само 59 производители. До края на годината агроминистерството трябва да определи какъв процент от средствата ще са за финансиране на проекти в биопродукция. Допълнителни средства има и за екологични проекти по програма САПАРД, като се очаква до лятото Еврокомисията да акредитира българската агенция по тази мярка, съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

Създаването на организации на земеделските производители е изключително важно, защото според критериите на ЕС те се подпомагат с приоритет. Годишно около 2.5% от парите за селските райони се дават точно на подобни лидерски обединения. Досега в страната са създадени 2-3 подобни организации.

След 2007 г. лидерските организации ще бъдат обединени в национална селска мрежа, в която ще бъдат включени всичките неправителствени и бизнес организации по места. Тя ще поддържа електронна база данни с потенциалните възможности за сътрудничество между българските и европейските структури.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.