1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Испания спира със закон строежа в защитени зони

Испания спира със закон строежа в защитени зони

 

Испанското правителство на премиера Хосе Луис Сапатеро одобри законопроект, които цели да предпази природното богатство на страната от мащабния строителен бум, обхващащ все по-големи територии, пише в. "Гардиън". Законопроектът, който беше предложен от министерството на околната среда, предвижда да забрани на местните и областните власти да сменят статута на земи от защитени зони, за да могат да бъдат застроявани. Ако мярката бъде приета, кабинетът ще получи правото да отчужди спорните територии от местните управници, за които често приходите от строителството са по-важни от екологията на региона им.

"Целта на закона е да предпази земите, попадащи в европейската екологична мрежа на "Натура 2000", заяви министърът на околната среда Кристина Нарбона. Проектът има за цел да опазва редки и застрашени животински и растителни видове, както и различни типове местообитания, които са с европейска значимост. Законопроектът също така предвижда и по-ефективни програми за наблюдение на биологичните видове в защитените области, както и данъчни облекчения за неправителствени екологични организации.

В момента около 25% от територията на Испания са обявени за защитени зони. Властите обаче се опасяват, че пагубната политика на местните власти в бъдеще може да доведе до орязването на тези територии. По данни на министерството на околната среда градските зони в страната са се увеличили с 25% от 1990 г. насам.

Съгласно сегашното законодателство местните управници имат право да сменят статута на земи в регионите си, като правителството рядко се намесва в решението им. Според екологичната организация "Еколохистас ен аксион" (Ecologistas en Accion) общините не само приветстват строителния бум, но и много често са готови да си затворят очите, когато липсва законно разрешително за строителство, заради възможността от създаване на нови работни места и приходите от строителни такси. По официални данни в резултат на корупционната практика да бъдат издавани незаконни разрешителни за строеж са били построени около 100 хил. къщи, предимно по крайбрежието на страната.

Стратегията на местните власти, които често разполагат с твърде оскъден бюджет, нерядко води до корупция, за което свидетелстват гръмките скандали, разкрити наскоро от медиите. Най-известният от тях е случаят в курорта Марбея в Коста дел Сол миналата година, когато заради подкупи, възлизащи на общо 22 млн. евро, бяха арестувани почти 60 души, сред които кметът на града и редица общински съветници. Заради подобни разкрития подаде оставка и кметът на мадридския район Сиемпосуелос, който беше обвинен в получаване на 40 млн. евро комисиони от промяна на статута на територии, върху които е съществувала забрана за строеж./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.