1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Компромис в световната търговска организация: субсидиите за селското стопанство намаляват

Компромис в световната търговска организация: субсидиите за селското стопанство намаляват

 

Субсидиите и търговските мита за селскостопанска продукция ще бъдат намалени в рамките на Световната търговска организация, на която и България е член. Допълнителното държавно финансиране за земеделието в богатите страни предизвиква най-сериозните разногласия в организацията, в която членуват 147 държави, тъй като правят неконкурентоспособна продукцията на по-бедните държави. Субсидиите в развитите европейски страни водят до това внесеното от там масло например да е по-евтино от местното производство.

Проектоспоразумението бе изработено на 14-часово заседание в събота в Женева. Световните агенции коментираха, че с него богатите и бедните държави са на път да постигнат компромис. Комисарят по въпросите на селското стопанство на Европейския съюз Франц Фишлер е потвърдил, че съюзът е готов да приеме споразумението. Според Фишлер то е от ключово значение за цялостните търговски преговори.

Междувременно представителят на земеделското министерство в Брюксел Чарлина Вичева съобщи, че българските фермери трябва да се обединят в сдружения, за да могат да получават допълнителни помощи от ЕС. В програма САПАРД има специална мярка, която подпомага тяхното създаване. Едно от изискванията е за минимален размер обработваема земя, който за България е 3 декара. Ще бъдат подпомагани обаче и производителите, които обработват по-малко земя по мярката за полупазарни стопанства.

Министър Мехмед Дикме каза, че все по-важни ще стават и критериите, по които ще се отпускат директни помощи за развитие на селските райони. Европейският съюз има 30 подмерки, от които България ще трябва да избере кои ще са приоритетни за нея до 2007 година. Две от т.нар. подмерки са опазване на околната среда и хуманно отношение към животните в кланиците например.

Квотите за търговия и за производство са различни, припомни Чарлина Вичева. Tърговските квоти се договарят периодично, а производствените - еднократно и са окончателни. Производствените могат да се променят само когато се променя общата селскостопанска политика на Евросъюза./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.