1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не за качествен литър, а за произведена продукция ще се плаща на фермерите след 2007 година

Не за качествен литър, а за произведена продукция ще се плаща на фермерите след 2007 година

 

Темата за изкупните цени на суровото мляко и за изчерпаните с месец по-рано от предвиденото субсидии за произведено и предадено качествено мляко продължава да бъде тема №1 за фермерите от плевенския регион. За много от потребителите пък основната тема е как "мутира" цена от 30 стотинки за литър мляко в цена от 4 лева за килограм сирене. И то при условие, че суровото мляко е последната суровина, която се влага при производството на сирене. Предпочитанията на преработвателите продължават да бъдат към сухото мляко - хем по-евтино, хем по-малко количество трябва, за да произведеш кило сирене, хем не се разваля. Освен, ако не решиш да го сложиш като нормално сирене в саламура. Тогава за ден-два буцата сирене се стопява. Но това е друга тема.

Както вече ви информирахме, плевенските фермери официално поискаха списък на получилите субдсидии и обяснение защо парите отново свършиха по-рано. Аграрните експерти обаче ни припомниха, че темата за субсидиите в този им вид вече почти не е актуална. Защото след влизането на страната ни в Еврозоната подпомагане ще има не за качествен литър, а за произведена продукция. Референтната млечна квота за България след 2007 година ще се определя на база средната стойност от данните за доставено мляко на преработвателните предприятия и директните продажби от 2000 до 2002 г. включително, припомнят от Областната дирекция "Земеделие и гори". И допълват, че по време на преговорите през юни по глава "Земеделие" беше определена квота от 979 000 тона, от които 722 000 тона са предвидени за преработка и 257 000 тона - за директни продажби. Директните плащания от 2007 година ще се дават не за качествен литър мляко, както са сега субсидиите, които получават фермерите, а за тон произведена продукция.

При преговорите България е договорила млечната квота да бъде 33.9 евро на тон. Тези директни плащания в млечния сектор се изчисляват въз основа на определена от Европейския съюз сума за съответния период, умножена по националната квота за производство на мляко. За тази схема на плащане е характерно прогресивното нарастване на сумите, които фермерите ще получават. През годината, в която страната ни ще стане пълноправен член на Евросъюза, нивото на помощта от ЕС ще се равнява на 25% от договорената млечна квота. Всяка следваща година до 2010 г. процентът ще се увеличава с 5%, а оттам нататък - с по 10%. Това означава, че през 2008 г. директните плащания ще нараснат на 30%, през следващите две години те ще бъдат 35% и 40%.

Очаква се към 2016 г. да бъде постигнато изравняване на сумите. В резултат на преговорите през 2009 г. България ще получи резерв за преструктуриране от 39 180 тона, но това ще стане в случай, че се увеличи количеството мляко за преработка, в резултат на намаляване на количествата мляко за консумация във фермата, е записано в директивите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Евросъюзът признава за средната масленост данните от 2003 г.

Преходният период за прилагането на категоризацията на млякото за пиене е до 30 април 2009 г. В рамките на този период на вътрешния пазар мляко с масленост 2% ще се продава като полуобезмаслено, a мляко с масленост 3% ще се продава като пълномаслено. През този период българските млекопреработватели ще могат да се адаптират към европейските стандарти. Отчитайки трудностите в млечния сектор по покриване на изискванията за качество на произвежданото мляко в условията на раздробено млечно животновъдство, България поиска да бъдат подпомагани фермери от млекопроизводството, които са на възраст между 55 и 70 години.

Индивидуалната квота ще се връща в националния резерв от млечни квоти, е записано в документите, касаещи млечния сектор в контекста на Общата селскостопанска политика. Експертите от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен разясняват подробностите на фермерите при срещите им по места в рамките на информационната кампания по ОСП. От началото на следващата година започва вторият етап на тази кампания. В ОД "Земеделие и гори" вече са готови списъците с датите, на които експертите ще провеждат срещите си в отделните населени места от региона. Тези срещи ще се организират, както и досега, с помощта на съответната общинска служба "Земеделие и гори" и на кметовете по места./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.