1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обмисля се служебна регистрация на фермерите

Обмисля се служебна регистрация на фермерите

Агроведомството изостава с разплащателната агенция и интегрираната система за администриране и контрол

 

"Ако се наложи, ще прибегнем до служебна регистрация на земеделските производители, за да сме подготвени за директните плащания по общата селскостопанска политика. В промента процесът се бави, но трябва да се навакса с изоставането." Това обясни земеделският министър Нихат Кабил, който отчете пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие как ще се преодолеят критичните забележки, посочени в писмото на еврокомисаря Фабрицио Барбасо през юни.

Агроведомството изостава с разплащателната агенция и интегрираната система за администриране и контрол, по които започна усилена подготовка. Днес се очаква да бъде избрана фирмата, която ще направи снимките на нивите, въз основа на които ще се изгради картата за идентификация на поземлените имоти. Поне 100 млн. лв. са необходими за офисите и оборудването на разплащателната агенция. До един месец министрите на регионалното развитие и на държавната администрация ще огледат свободния държавен фонд, за да може до средата на 2006 г. тези офиси да са готови, обясни още Кабил. В бюджетните прогнози за 2006-2008 г. ще се заложат и необходимите средства за оборудването им.

Парламенът форсира и работата по Закона за ветеринарномедицинската дейност, чието изоставане беше определено като проблем от Еврокомисията. Вчера в зала започна да се гледа първата му част. Успоредно с това в комисията се приеха повечето му текстове. Собствениците на животни задължително ще водят дневник за профилактиката и лечението, което ветеринарните лекари провеждат по план. Данните ще се пазят до пет години след прекратяване на дейността на фермата, дори ако става въпрос за частни дворове с една или две крави, предвижда новият закон.

Фермерите ще водят и регистри с идентификационните номера на всяко животно. Ще се съхраняват номерата на новородените, умрелите, закланите или продадените бройки. При всяка покупка на нови животни, дори при окрупняване на ферми, собствениците са длъжни да вписват попълненията в своите регистрите. Данните са важни за ветеринарните лекари, които при проверка лесно ще се ориентират при поява на заболяване, поясниха експерти. Затова и до три дни от покупката или продажбата собствениците на животни трябва да информират обслужващите района доктори. Задължително се представя и ветеринарномедицинското свидетелство за здравния статус на новопостъпилите животни. До една седмица стопаните са длъжни да съобщават и за новородени телета, агънца, козлета или прасета в техните дворове. Оборите трябва да са съобразени с ветеринарните изисквания, при транспорт също се спазват определени правила, които са указани с допълнителни наредби.

Ако при проверки се установят нарушения, лекарите налагат предписания, които стопаните са длъжни да изпълнят в тридневен срок. В случаи на опасни зарази животните се унищожават, а помещенията задължително се обеззаразяват и термично се обработват. Намалага се карантина на засегнатия район. Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномеицинска служба се забранява транспорта на живи животни, както и консумацията на храни или фуражи в цялата страна или в определен район. Заразните болести се вписват в специален регистър, гласи още законът.

В кризисни ситуации и при разпространение на особено опасни болести, се задейства централен епизоотичен съвет към правителството, който въвежда спешни мерки за ограничаване на заразата, гласи законът. При всеки установен случай на зараза, българските ветеринарни служби автоматично трябва да уведомят колегите си от Европейския съюз.

Според договореностите с ЕС България вече няма да ваксинира профилактично срещу чума по свинете. Държавата ще компенсира стопаните със средства от бюджета при поява на болестта, но за това няма да се създава фонд "Епизоотичен риск", решиха депутатите. Компенсацията ще става по ред, определен с наредба на Министерския съвет за по-строг контрол върху разходването на средствата, обясни депутатът от НДСВ Пламен Моллов. Единствената ваксина, която не вреди на животните, е срещу псевдочумата (нюкясълската болест) по птиците.

Статутът на съсловните организации на ветеринарите няма да се определи с новия закон, защото те не са подготвени за изискванията на Евросъюза, реши парламентарната комисия. Тъй като ветеринарните лекари оспорват голяма част от текстовете, депутатите решиха статутът им да се регламентира с друг закон.

Проблемът с безстопанствените кучета също няма да е обект на новия закон. Той ще се уреди със специален закон за защита на животните, решиха още депутатите. В предложения от правителството проектозакон за ветеринарната дейност се предвиждаше безстопанствените кучета да не бъдат умъртвявани, а само кастрирани, в случай, че до една седмица не бъдат потърсени от стопаните си. "Материята е сложна, необходимо е специална регламентация, която да бъде съгласувана с природозащитните организации. Затова комисията препоръчва на Министерския съвет до три месеца да предложи нов закон", поясни шефът на земеделската комисия Васил Калинов. От организациите за защита на животните обаче настояха да се наложи мораториум върху евтаназията на бездомните животни, докато не бъде приет новият закон./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.