1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОДБХ–Варна извършва проверка по сигнал за инцидент с група деца в хотел във Варна

ОДБХ–Варна извършва проверка по сигнал за инцидент с група деца в хотел във Варна

В деня преди инцидента на децата е било сервирано меню, включващо таратор, нектарина и кюфтета от смляна на място кайма от свинска плешка

В Областната дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ–Варна) е получен сигнал чрез Регионалната здравна инспекция – Варна и по електронната система за събития от значение за общественото здраве относно инцидент с група деца, настанени в хотел в града.

Сигналът е подаден в сутрешните часове на 31 юли 2025 г. и касае група от 19 деца от град София, участници в детски спортен лагер, от които 10 са проявили симптоми на повръщане, а едно дете е с допълнителни оплаквания, включващи разстройство. По информация от място, на сигнал са реагирали и екипи на Спешна медицинска помощ.

До момента в ОДБХ–Варна не е постъпвало задължителното по Наредба № 2 уведомление за организирано настаняване на деца и предлагане на храна за групи в посочения хотел. Във връзка с това, както и с констатираните хигиенни и процедурни нарушения, е издадена заповед за временно затваряне на кухненската част на хотела до излизане на резултатите от взетите проби.

ОДБХ–Варна незабавно предприе проверка на място. Установено е, че децата са били единствените гости на хотела и са се хранили изключително в хотелската кухня. При огледа е констатирано, че храната е приготвяна от един служител – готвачка. В деня преди инцидента на децата е било сервирано меню, включващо таратор, нектарина и кюфтета от смляна на място кайма от свинска плешка.

При проверката е установено, че цялото използвано свинско месо се доставя като разфасовка (свинска плешка), след което се смила и се използва на място за приготвяне на кюфтета, кебапчета, шницели и пържоли. Открити са остатъци от използваната свинска плешка в хладилна камера. От същия са взети проби за лабораторно изследване. В допълнение са взети отривки от контактни повърхности за анализ, отривки от ръцете на персонала, както и проба от налично печено месо.

Областната дирекция продължава работата по случая в координация с останалите институции. При установяване на несъответствия и рискове за здравето на потребителите ще бъдат предприети всички необходими административни и законови мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.