1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пет милиона за изхранването на животни и птици от Националния генофонд

Пет милиона за изхранването на животни и птици от Националния генофонд

Целевата субсидия е в размер на 5 милиона лева

 

От днес, 1 март, стартира финансовото подпомагане на земеделските производители под формата на субсидии за изхранването на животни и птици от Националния генофонд, контролираната част на популацията и за подпомагането на селекционната дейност на развъдните асоциации през тази година. Целевата субсидия е в размер на 5 милиона лева, научихме от Илиян Илиев, директор на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Плевен. Средствата по субсидията се разпределят по следния начин - за подпомагане на изхранването на животни и птици от Националния генофонд - 2 197 350 лв.; за подпомагане на изхранването на животни и птици от контролираната част на популацията - в държавни търговски дружества, Националния център за аграрни науки (НЦАН) и частни земеделски стопанства, в които се провежда контрол на селекционната дейност с развъдните асоциации и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) - 2 271 272 лв.; за подпомагане на дейността на развъдните асоциации - 531 378 лв.

Субсидията се предоставя за закупуване на фураж (зърно, комбиниран фураж, шрот и други компоненти), за изхранване на животните; за бубите, целевата субсидия се отпуска за закупуване на храсти, перфорирана хартия, торове и препарати, за профилактика и обеззаразяване, с цел поддържане на определен микроклимат и осигуряване на специфичен начин на отглеждане и хранене.

Субсидията се определя на брой животни и птици. Така например за изхранването на породи, застрашени от изчезване, за такива с намаляваща популация, за бици за естествено покриване или бици за изпитване се отпускат по 100 лева на животно. По 150 лв. се отпускат за изхранването на бици за изкуствено осеменяване, по 70 лв. за животно от породи с постоянно и нарастващо значение, като при биволите субсидията е в размер на 90 лв. При овцете-майки се финансират породи, застрашени от изчезване, и такива с намаляваща популация с по 22 лв. на животно, по 18 лева се отпускат за породи с нарастващо значение от месодайното и млечното направление. Също толкова се отпускат за изхранването на кози. В свиневъдството субсидията по целевата финансова линия е в размер на 40 лв. за породи с нарастващо значение, а с по 50 лв. се подпомага финансово изхранването на животни от породи, застрашени от изчезване.

В птицевъдството изходните линии кокоши вид се финансират с по 8 лв., изходните линии пуйки се субсидират с по 12 лв.

Предвидени са средства и за сектор коневъдство. Тук сумите варират от 150 до 190 лева. За пчелни семейства се отпускат по 18 лв., за популации в бубарството се отпускат по 40 лв., по 10 лева са предвидени за изхранването на разплодни зайци, за сектор рибовъдство са отпуснати общо 2 110 лева.

Точно разчетени са и субсидиите, които се дават за подпомагане на изхранването на животни и птици от контролираната част на популацията. От 10 до 35 лева е помощта при крави и бици, от 7 до 10 лв. - при овце, кози и дзвизки, по 20 лева са предвидени за изхранването на основни свине-майки от репродукторни стада и за чистопородни нерези. В коневъдството се отпускат по 65 лв за кобили-майки, по 80 лв. за жребци и по 30 лв. тестирани ремонтни коне. 

В птицевъдството предвидените средства са за подрастващи родители от яйценосното и бройлерното направление - по 0.45 лв., за родителски стада от водоплаващи птици - по 0.80 лв., пуйки - 1.50 лв.

И тази година целевата финансова линия ще подпомага дейността на развъдните асоциации в страната. Средствата за тях са фиксирани . За свиневъдството са предвидени 77 400 лв., за птицевъдството - 47 600 лв., за пчеларството - 65 339 лв., за биволовъдството - 50 400 лв., за коневъдството - 63 562 лв., за овцевъдството 3 500 лв., за говедовъдството 214 600 лв., за козевъдството - 8 977 лв.

Държавен фонд "Земеделие" не подпомага земеделски производители, които имат неизпълнени договорни задължения към фонда по финансови линии с настъпил падеж, задължения към НОИ и публични задължения към държавния и общинския бюджети, припомня Илиян Илиев. Субсидия могат да ползват регистрирани в областната дирекция "Земеделие и гори" земеделски производители, като представят изискуемия набор от документи. 

Земеделските производители, получили целева субсидия за подпомагане изхранването на ценни породи животни и птици от националния генофонд, и контролираната част на популацията, имат и задължението да запазят и да поддържат постоянен наличния брой животни и птици, декларирани към 1март в продължение на: за крави, бици, биволици - 3 години; за овце, кози, шилета, дзвизки и кочлета - 2 години; за свине-майки - 1 година; за нерези - 3 години; за изходни линии кокоши вид, пуйки и водоплаващи птици - 1 година; за подрастващи родители бройлерно и яйценосно направление - 6 месеца след прехвърляне в основно стадо; за кобили, жребци - 3 години; за пчели и буби - 1 година; за зайци и риби - 1 година. Стопаните са длъжни да отчитат на всеки 12 месеца с декларация в областната дирекция на ДФ "Земеделие" броя на животните до изтичането на определените срокове. Земеделските производители, получили средства за подпомагане издръжката на ценни породи животни и птици от националния генофонд, нямат право да кандидатстват за същите категории животни от контролираната елитна част на популацията.

Целевата субсидия се открива днес, 1 март, срокът за получаването на документите в централното управление е 12 август, а срокът за усвояването на средствата по целевата субсидия е до 26 август./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.