1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Плевен е водещ в Северен централен планов район в земеделието

Плевен е водещ в Северен централен планов район в земеделието

Според обобщените данни на земята в Северен централен планов район се падат 18.7% от общата обработваема земя в страната

 

Вече е готова обобщената информация за състоянието на земеделието в Северен централен планов район (СЦПР). Ще припомним, че от повече от месец работи тематична група "Развитие на земеделието и селскостопанските райони", чиято основна задача е да подпомогне изработването на Концепцията за Северен централен планов район (СЦПР) в частта за земеделие и развитие на селските райони. Председател на тематичната група е Атанас Кирилов, директор на Института по фуражите и председател на Северен централен агротехпарк, центърът е Плевен.

На първото й заседание бяха приети методология за работата на земеделските експерти, срокове за изпълнение на поставените задачи, определени бяха и отговорни институции за изпълнението им. Беше взето решение областните администрации от Северен централен планов район съвместно с областните дирекции "Земеделие и гори" да изготвят информация по раздел "Земеделие" за периода 2000-2002 година. На второто заседание на групата с център Плевен пък бяха определени приоритетите по "Развитие на земеделието и селските райони".

Според обобщените данни на земята в Северен централен планов район се падат 18.7% от общата обработваема земя в страната, като по този начин СЦПР се нарежда на трето място след Североизточен и Южен централен район. Стопанисваната земя е относително постоянна след 90-а година и възлиза на 12 873 121 декара. Най-голям е делът на Плевенска област - 3 968 886 декара, а най-нисък - на Габровска област - 1 020 376 дка. Около 77% от стопанисваната земя е обработваема, като основен и незначително вариращ е делът на зърнено-житните култури - 40%. Естествените ливади са 8% от общо обработваемите 9 905 282 декара. Все още се запазва негативната тенденция при трайните насаждения - само 46% от площите са плододаващи. Най-висок е процентът на обработваемите площи отново в Плевенска област - 89%, следван от Велико Търново - 80%, и Русе - 73%. Това са областите с най-добре развито и водещо селско стопанство в Северен централен планов район. По-висок процент на необработваеми площи има в Ловеч и в Габрово, но това до определена степен се обяснява с полупланинския и планински релеф там. 

Северен централен планов район е на второ място в страната по засети площи и по производство на зърнено-житни култури.По традиция производството на пшеница заема най-голям относителен дял в зърнопроизводството като цяло. Сравнителният анализ показва, че площите с пшеница в СЦПР през 2001 г. са 295 043 хектара, а за 2002 г. - 287 440 ха. От тях около 30% са на територията на Плевенска област.

Районът разполага и с висок потенциал за развитие на зеленчукопроизводството и овощарството, като и тук Плевенска област заема водещото място. Анализът на данните обаче показва, че през последните години производството на зеленчуци има отново екстензивен характер. Маломерните площи, неспазването на технологичните изисквания и неблагоприятните климатични условия при отделните периоди на развитието на културите са причините за ниските средни добиви от основните зеленчукови култури, за влошаването на качеството на получаваната продукция и за намаляването на нейната конкурентноспособност на външните пазари. Въпреки това, напоследък се наблюдава положителна тенденция за създаване на организации на производителите на пресни плодове и зеленчуци, което според специалистите определено ще помогне за повишаването на конкурентноспособността на земеделските производители. Доизграждането на тържището в Горни Дъбник също ще даде тласък за възраждането на отрасъла.

Плододаващите градини заемат около 46% от площите с трайни насаждения в СЦПР. Причината е в това, че бракуваните овощни градини не се изкореняват изцяло и част от тях продължават да бъдат използвани. Има и овощни масиви, които не са бракувани, но от тях не може реално да се очаква реколта. Недостатъчните грижи и пропуски в технологиите за отглеждане, както и влошената възрастова структура на овощните видове са основни причини за ниските добиви и за влошаване качеството на плодовете.

В лозарството през последните години има положителна тенденция на увеличаване на площите, тоест създават се нови масиви основно с винени сортове - Мерло и Каберне Совиньон. "Тайната" се крие в уникалните природни и географски дадености на водещата в това направление Плевенска област, на традициите в отрасъла, перспективността в икономически план и на голямото съсредоточаване на научни кадри в областта на лозарството. Местата с най-много лозови масиви в СЦПР са Плевен, Велико Търново и Русе. В района се намират и най-големите винзаводи в страната - Русе, Плевен, Свищов, Сухиндол и Лясковец.

Анализът на растениевъдството показва, че животновъдството има стабилна суровинна база за развитие. През последните години обаче се наблюдава неблагоприятната тенденция за намаляване броя на животните, особено при кравите, овцете и свинете. Единствено при козите има положителна тенденция за увеличаване на общия брой. Така или иначе делът на СЦПР спрямо останалите райони на страната в областта на животновъдството е значителен. В района има по-високи средни стойности на всички показатели, измерващи продуктивността на селскостопанските животни. Северен централен планов райно осигурява 1/5 от общото за страната производство на месо и яйца, като и в този подотрасъл Плевен има водеща позиция.

Направените обобщения и анализи на състоянието на земеделието в СЦПР дават на специалистите правото да набележат много точно и професионално и възможностите за бъдещото развитие на сектора в Северен централен планов район.

Увеличаването на добивите и повишаването на качеството, подобряването на условията за реализация на земеделската продукция и подобряването на пазарната и дустрибуционната инфраструктура, установявянето на нови пазари и възможности за износ, продължаващото усвояване на пустеещите земеделски земи, възстановяването на поголовието на животните и развитието на пчеларството и риболова, както и привличането на нови, в това число и чужди, инвестиции - това са перспективите пред развитието на земеделието в района./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.