1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предвиждат се промени в реформата за захарта

Предвиждат се промени в реформата за захарта

Постигнат е политически компромис между страните-членки, който ще доведе до намаление с повече от 1/3 на цените на захарта в Съюза до 2010-та година

 

"Доволен съм, че България защити докрай интересите си в постигнатото от ЕС споразумение за реформа в сектор "Захар" на Общата селскостопанска политика." Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в края на тридневната среща на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. В резултат от продължилото повече от 36 часа заседание беше постигнат  политически компромис между страните-членки, който ще доведе до намаление с повече от 1/3 на цените на захарта в Съюза до 2010-та година. Договореното е и една от необходимите предпоставки за успешното приключване на преговорите в рамките на Световната Търговска Организация, насрочени за следващия месец в Хонг Конг.

Министрите от страните-членки взеха предвид исканията на България в специална декларация и записаха  във финалния документ, че от момента на членството си в ЕС, страната ще запази залегналите в присъединителния договор гаранции за внос на сурова захар от тръстика за рафиниране. По този начин ще се осигури снабдяването с необходимите количества суровина за производство на захар. От друга страна фиксираната в присъединителния договор квота за производство на изоглюкоза от 56 063 тона  годишно, ще се увеличи с 60%, което означава, че след 2009 г. българското производство на този продукт ще може да достигне до 89 198 тона. Така ще се осигури пазар за произведената в страната царевица.

Договорената от Съвет "Земеделие" на ЕС реформа на сектор "Захар" предвижда следните промени в сега действащия режим:

2. Прилагане на схема за преструктуриране на предприятията за производство на захар от захарно цвекло, изоглюкоза и инулинов сироп в рамките на 4 годишния преходен период, предвиждаща :

- заплащане от производителите на захар от захарно цвекло на такса за преструктуриране в размер съответно 126,4 €/t; 173,8 €/t и 113,3 €/t през първите три години; размерът на дължимата от производителите на изоглюкоза такса за преструктуриране се определя на 50% от горепосочените числа;

- помощ за преструктуриране за отказалите се от квоти за производство производители на захар от захарно цвекло и изоглюкоза в размер съответно на 730 €/t; 730 €/t, 625 €/t и 520 €/t през четирите години;

- възможност за частично демонтиране на мощностите за производство на захар и изоглюкоза при съответно намаление на размера на помощта за преструктуриране;

предвиждане на компенсации на засегнатите от схемата производители на захарно цвекло.

3. Запазване на интервенцията през преходния период в рамките на 600 000 тона, успоредно с подпомагането на частното складиране, като предпазен механизъм за гарантиране на стабилността на пазара.

4. Допълнителни предпазни мерки и защитни клаузи срещу опасността за заобикаляне на правилата за произход при преференциалния внос на захар от слаборазвитите държави по инициативата "Всичко без оръжие" (ВБО).

5. Запазване на националното разпределение на Традиционните количества за доставка (ТКД) на сурова захар за рафиниране в рамките на 3 годишен преходен период само за държавите-членки, които разполагат понастоящем с национални ТКД.

- Отпадане на изискването за първоначална реализация на 75% от квотата за страните от АКТ като предпоставка за издаване на лицензии за внос на захар от други страни.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.