1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Президентът: Пренебрегването на рисковете доведе до слабости в процеса на преход към зелена икономика в Европа

Президентът: Пренебрегването на рисковете доведе до слабости в процеса на преход към зелена икономика в Европа

Ако преди няколко години улиците на Европа бяха пълни с гневни екоактивисти, сега са пълни с гневни фермери

Пренебрегването на рисковете от прекомерните амбиции и натиска за възможно най-бързо осъществяване на зелените политики, без отчитане на спецификите на отделните страни и задълбочен експертен анализ, доведоха до редица слабости в процеса на преход към зелена икономика в Европа. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на форума „Green Transition”, посветен на перспективите пред страните от Централна и Източна Европа за намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика.
 
„Ако преди няколко години улиците на Европа бяха пълни с гневни екоактивисти, сега са пълни с гневни фермери и все повече европейски граждани се вълнуват повече от политическата, икономическата и геополитическата нестабилност, от миграцията, войната и растящите разходи за живот, отколкото от климатичните промени“, посочи държавният глава. Румен Радев припомни позицията си, изразена и в рамките на участията му в заседанията на Европейския съвет, че не трябва страните да бъдат притискани да се отказват бързо от базови мощности, преди да разполагат с достъпни и рационални системи за съхраняване на енергия от възобновяеми източници, тъй като това би довело до риск за техните социални системи и конкурентоспособността. Президентът обърна внимание на предупрежденията, отправени от него и от редица европейски лидери в тази насока, както и на последвалите енергийни, икономически, социални и политически сътресения в страни членки на ЕС.
„Дебатът за зеления преход, далеч надхвърля разговора за климатична неутралност, залогът вече е много по-голям и е за нашето ниво на амбиции – на национално, регионално и европейско ниво“, посочи държавният глава и изрази удовлетворение от това, че разговорът за зелената трансформация става все по-задълбочен в рамките на форума „Green Transition”, който се провежда за четвърта поредна година. Обхватът на участниците в събитието се разширява с всяко следващо негово издание, като се включват представители  на национални, регионални, европейски институции, представители на бизнеса, работодателски, синдикални, неправителствени организации.
„Всеки гражданин, всеки малък и среден бизнес трябва усетят полза от зелената трансформация и това изисква сериозна комуникация, политики, насочени към отделния човек и бизнес и сериозни инвестиции в науката, образованието и иновациите“, подчерта държавният глава и открои необходимостта от всеобхватен, добре обмислен и добре комуникиран с обществото подход, който да мобилизира политиците и администрацията, науката и образованието и да насърчи регионалното и трансграничното сътрудничество.

По думите на Румен Радев една от основните задачи на новите Европейски парламент и Европейска комисия е да спечелят доверието на гражданите на Европа и да ги убедят в реалните възможности „Зелената сделка“ да води към модернизация на страните, за да бъдат преодолени предубежденията по темата.
 
„Ако „Зелената сделка“ е красивата картина на нашето бъдеще, то трябва да ни е ясно, че това е сложен процес, непрекъснат и всеобхватен, който засяга всички аспекти на нашия живот“, посочи президентът и добави, че процесът включва начина, по който произвеждаме и консумираме енергия, стоки и услуги, начина, по който се придвижваме, прекарваме свободното си време и се отнасяме към природата. „Всъщност това е процес на дълбока личностна трансформация, който обхваща възпитание, образование и себеусещане и ако искаме да сме успешни в този процес, трябва много внимателно да идентифицираме още в начална фаза рисковете и да се научим как да ги управляваме“, заяви още държавният глава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.