1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проектът „Екипи на колела в селските райони”

Проектът „Екипи на колела в селските райони”

Продължава най-голям да е интересът към мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”

 

Семинарът беше на тема „Подобряване на координацията между институциите в изпълнение на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.”, съобщават от пресслужбата на МЗХ. В семинара участваха представители на МЗХ, Държавен фонд „Земеделие”-Разплащателна агенция, Националната служба за съвети в земеделието, Националната ветеринарно-медицинска служба и Националната служба за растителна защита.

Проект "Екипи на колела в селските райони" е инициатива на Министерство на земеделието и храните и Програмата на ООН за развитие. Според заключенията, направени по време на дискусиите, проектът успешно изпробва модел на партньорство между областните служби на Националната служба за съвети в земеделието и бизнес центровете на Проект Джобс (JOBS).

Беше отчетено още, че основната цел на проекта - да повиши капацитета на Националната служба за съвети в земеделието, за да може тя да посрещне потребностите на земеделските производители в условията на членство на страната в Европейския съюз, е постигната успешно.

За всички нас е важно от една страна да направим анализ на изпълненото до момента, като отчетем положителните практики, но и грешките и нещата които трябва да се подобрят, заяви по време на семинара зам.-министър Димитър Пейчев, но също и да представим по най-атрактивния начин новостите по Програмата за развитие на селските райони, в това число детайлите по стартиралата на 1 ноември мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, както и стартиращата на 1 декември мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”.

По време на експозето си, зам.-министърът направи и преглед на изпълнението на Програмата за развитието на селските райони до момента, като подчерта, че стартиралите мерки към момента са 17 и само за 7-те месеца, от началото на прилагането на Програмата, има подадени над 3 200 проекта и то без да бъдат включвани заявленията за необлагодетелстваните райони и агроекологични плащания. За сравнение, посочи заместник-министърът, през целия период на действие на Програма САПАРД одобрените общо проекти са 3 509 проекта.

Към 03.11.2008 г. по ос 1 са подадени 3 108 проекта, от които са одобрени 819 проекта на стойност около 254 милиона лева. За 393 от тях вече са сключени договори със стойност на субсидията в размер на 108,4 милиона лева.

Продължава най-голям да е интересът към мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, като по нея са постъпили 1 543 проекта, от които 456 са вече одобрени. Значителен е броят на постъпилите проекти и по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” - 1 334 проекта, като те са на стойност 766 милиона лева. От тях 363 са вече одобрените проекти със стойност на одобрената субсидия - 117 милиона лева.

1282 са проектите, изготвени безплатно в рамките на Програмата, от Националната служба за съвети в земеделието по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, 1 013 по мярка 214 „Агроекологични плащания” и 97 проекта по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. Всичко това представлява средно над 70% от подадените проекти по тези мерки, а специално за мярката за полупазарните стопанства, то е почти 100%.

Голям интерес има и към мярка 111 "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания", като само за периода на първия прием на проекти по мярката от 1 август до 31 октомври са подадени 91 проекта, бе отчетено още по време на заключителния семинар.

Има вече и подадени около 50 проекта на стойност 4 милиона лева по мерки 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи” и 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности". Също така са подадени и 43 проекта на стойност 111 милиона лева по мерки 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 "Обновяване и развитие на населените места"

По първата обява за набиране на проектни предложения по под-мярка 431-2 „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за потенциални местни инициативни групи” по приоритетна ос 4 до 18 септември 2008г. постъпиха 91 проекта за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на ПРСР.

По мярка 511 „Техническа помощ”, която е отговорност и задължение на Министерство на земеделието и храните, са одобрени 18 проекта, като са сключени договори по 7 проекта на стойност около 300 000 лева.

Към 1 ноември вече са изплатени средствата в размер на 140,2 милиона лева, от които 109,5 милиона лева по националните доплащания към директните плащания за 2007г. и 30,8 милиона лева плащания за необлагодетелстваните райони също за заявленията подадени през 2007 г., беше посочено още по време на дискусиите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.