1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Птицевъдите ще получат 3 млн. лв. компенсации

Птицевъдите ще получат 3 млн. лв. компенсации

Една трета се отпускат за генофонда

 

Държавата ще отпусне 3 млн. лв. обезщетение за птицефермите, които търпят големи загуби от намалялото потребление на пилешко месо и яйца. Половината от средствата осигурява фонд "Земеделие", а другите 1.5 млн. лв. ще бъдат заделени от бюджета. Министрите на земеделието и финансите са се договорили и парите ще бъдат отпуснати веднага след като фирмите представят разчети за загубите си, съобщи Цветан Димитров, шеф на дирекция "Животновъдство" в земеделското министерство.

След появата на птичия грип от опасния щам H5N1 през януари пазарът рязко се сви, цените се сринаха, а в складовете на фирмите вече залежават около 9 хил. т пилешко месо. Това е една десета от годишното потребление на пилешко месо и ако цените се запазят ниски, загубите на компаниите ще нараснат значително, коментират експерти. Преди два месеца правителството обеща на бизнеса да компенсира отчасти щетите им, но трябваше да се намери механизъм, така че подкрепата да не се приеме за държавна помощ. Използван е опитът на Румъния, която освен директни субсидии въведе и митнически бариери срещу вноса на пилешки продукти, обясниха експерти.

Птичият борд към министерството на земеделието се събира тази седмица, за да разпредели гласуваните средства. Около 2.3 млн. лв. ще се разпределят за птицефермите и производителите на яйца, като по-голямата част ще ползват птицекланиците. Докато цените на яйцата леко се покачиха за последните десет дни, пилешкото задържа ниски цени, затова и преобладаващата част от компенсациите ще отидат в сектор "Месо", обясниха експерти. До края на седмицата ще се изчисли по колко стотинки на килограм месо ще отпуска държавата. Преди половин година килограм замразено пиле струваше около 3.20 лв., сега цените на дребно се движат около 2 лв. Разфасованите продукти също поевтиняха с 60-70% и се продават много под себестойността си, припомниха браншовици.

Почти една трета от заделените средства ще получат разплодните стопанства, в които се отглеждат около 885 хил. пилета. След година и половина, когато психозата около птичия грип отшуми, българските производители трябва да запазят генофонда, за да не се налага да внасяме скъпи породи от чужбина, поясни Цветан Димитров. В чужбина цените на разплодните пилета са тройно по-високи от тези в страната, затова и държавата ще отпусне около 750 хил. лв. за тези ферми. Средно за отглеждането на едно пиле фермерите ще получат между 50 и 80 ст. Генофондът се поддържа от два държавни института и от частни производители, обясниха експерти./dnevnik.bg

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.