Установен е първичния източник на замърсяването
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна, съвместно с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна, извърши епидемиологично проучване във връзка със сигнал за стомашно-чревни оплаквания при деца от детска градина в града.
В хода на проверката бе установено, че първичен източник на замърсяването са коагулазоположителни стафилококи, открити в отривки от ръцете на готвач в кухненския блок. Вторичното замърсяване е довело до наличие на същите бактерии в проби от готова храна, сервирана на 23 и 24 юли.
Изследваните суровини – яйца и пилешко месо – не показват наличие на патогенни микроорганизми, включително салмонела.
Очакват се резултатите от допълнителните лабораторни изследвания, извършени от РЗИ – Варна.
ОДБХ – Варна е издала съответните предписания и ще продължи контрол върху дейността на детската градина.