1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само с по-големи инвестиции могат да се усвоят средствата по САПАРД

Само с по-големи инвестиции могат да се усвоят средствата по САПАРД

Агенцията отчете първото шестмесечие на годината

 

503 милиона лева са все още недоговорираните средства по програма САПАРД. Това съставлява 51% от общия пакет от безвъзмездна финансова помощ, предвиден за целия период на действие на програмата, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. За да се усвоят всички тези средства в земеделските стопанства, трябва да се направят много по-големи инвестиции, тъй като инвестиционната стойност на проектите по повечето от мерките е поне двойно по-голяма от субсидията, която се предоставя безвъзмездно, обясниха от пресцентъра на аграрното министерство. Освен за инвестиции в земеделски стопанства и за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански продукти, където субсидията е до 50%, програмата финансира общински и горски проекти, проекти за тържища, както и сдружаването и обучението на земеделските производители, където субсидирането е 100%.

Програма САПАРД работи изключително успешно в настоящия момент и въпреки обсъжданите промени, от инициативността и готовността на земеделските стопани да участват в нея до голяма степен зависи пълното усвояване на всички останали по нея средства, продължават да бъдат категорични аграрните специалисти.

1 214 са общо одобрените проекти по предприсъединителната програма САПАРД до този момент на обща инвестиционна стойност 1.013 млрд. лева. 488 млн. лева е договорираната субсидия, която ще бъде изплатена на стопаните след успешно изпълнение на сключените от тях договори с Агенция САПАРД. Тази договорена субсидия съставлява 49% от общия финансов ресурс (991 млн. лева), предвиден за целия период на действие на програмата от 2000 до края на 2006 г. 

От сключените до този момент годишни финансови споразумения от 2000 до 2003 година средствата са изчерпани, но предстои до края на изпълнението на програмата сключване на нови три споразумения - за 2004, 2005 и 2006 г. България се надява към тях да бъдат отпуснати, освен предварително планираните средства, и допълнителни. 

587 проекта или 48% от общия брой одобрени проекти по САПАРД, са напълно приключени и субсидията по тях изплатена. Сумата е в размер на 153 302 122 лева, което съставлява около една трета от субсидията по всички договорирани проекти, тъй като по-големите инвестиционни проекти на по-висока стойност са по-сложни и бавни за изпълнение, стана ясно от анализите на министерството. 

От пресцентъра на МЗГ припомниха, че временно от 1 юли е спряно приемането на документи за част от проектите по първа мярка, сектор 4 - в частта за инвестиции в земеделски стопанства в подсектор "зърнени и маслодайни култури". 

За останалите култури от същия сектор, както и по всички останали сектори на мярка 01, продължават да се приемат документи. 

Всички подадени до 1 юли 2004 г. документи по първа мярка, сектор 4 (за зърнени и маслодайни култури) ще бъдат разгледани от Агенция САПАРД, увериха от агенцията. Това е решение на Комитета за наблюдение на програма САПАРД по настояване на Европейската комисия, чието виждане е, че големият брой на досега одобрените проекти по този сектор е изиграл целевата си роля за изпълнение на основните задачи на програмата. Сега усилията трябва да се насочат към постигане и на другите приоритети и най-вече към по-чувствителните за ЕС сектори, и преди всичко към сектор "Мляко". Важни са и инвестициите в сектор "Месо", информират още от аграрното министерство. 

Предприятията, които по категоризацията на ДВСК са от първа категория, няма да бъдат допускани за финансиране по програма САПАРД. Причината е в това, че те практически са изпълнили изискванията на ЕК за създаване на модерни и конкурентноспособни мощности в преработвателния сектор и инвестициите в тях излизат извън целите на програма САПАРД. За подпомагане ще могат да кандидатстват предприятия от втора категория (според категоризацията на ДВСК) в секторите "Мляко", "Месо" и "Риба" на втора мярка. Въвежда се ново изискване за тригодишна история на кандидатстващите предприятия в съответната дейност, за която кандидатстват, като изключения се правят само за построяването на нови кланици за бели и червени меса. 

Намалява се максималният размер на инвестициите, които стопаните ще могат да правят по втора мярка на програма САПАРД, като за секторите "Мляко", "Месо" и "Риба" той става 2.5 млн. евро. За секторите "Вино", "Плодове", "Зеленчуци" максималната допустима инвестиция ще бъде 1.5 млн. евро. 

За кланиците обаче максималната инвестиция се увеличава на 5 млн. евро. Безвъзмездните субсидии, които ще могат да се получат след успешно изпълнение на проектите, ще бъдат до 50% от тези суми, както и досега. Очаква се ЕК да изиска да има и райониране в разпределението на средствата по мярка 02 за построяване и модернизиране на кланици, като две кланици за червени меса ще могат да бъдат подпомогнати в Южна България. Три кланици ще могат да ползват средства за бели меса, от които - една в Южна България и две - в Северна. Причината за районирането е в целите, които са поставени в Националния план за развитие на земеделието и селските райони, на базата на който работи програма САПАРД, за равномерно разпределение на ресурсите и производствените мощности в областта на преработката на територията на страната./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.