1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Състоянието на есенните посеви към 16.05.2007

Състоянието на есенните посеви към 16.05.2007

 

Приключи плануваното през месец май пълно обследване на площите с есенни и пролетни култури за установяване моментното им състояние.

По данни на Областните комисии по зърнопроизводство /към ОД "Земеделие и гори"/ и предвид настъпилото засушаване в страната, състоянието на посевите общо се оценява на средно.

Агроклиматичната обстановка за периода между двете обследвания се характеризира с малка валежна сума. Съчетанието на относително високи дневни температури придружавани със суховеи, намаляващата почвена влага (в някои райони на страната почвената повърхност е с оформени пукнатини и разпрашена структура) и липсата на валежи със стопанско значение, влошаваха изключително много водният баланс на всички земеделски култури. Най-вече отрицателното влияние на агроклиматичните фактори се установява при житните, които са в репродуктивните фази от развитието си, когато те се нуждаят от по-големи количества влага. Във фенологично отношение пшеницата се намираше във фази от "изкласяване/цъфтеж" до "начало на млечна зрялост", а ечемика от "изкласяване/цъфтеж" до "восъчна зрялост", като при зимната маслодайна рапица  фенофазата е "шушулка/наливане на зърното".

При обследването на площите в част от посевите са установени видими признаци на воден дефицит, изразяващи се в пожълтяване и изсъхване на долните листа до средните етажи, завиване /усукване/ на флагелния лист, като по-голяма част от братята са изсъхнали и остават централните 2-3, които са образували дребни класове. Височината на растенията в посевите варира от 25 – 60 см.

Независимо, че пшеницата и ечемикът са изкласили, процесът на цъфтеж при растенията, в някои райони е протекъл при високи температури и липса на влага, което ще се прояви в неоплодени класчета, а това също ще даде отражение на добива.

Недостатъчната влага към момента на обследването, ще окаже негативно отражение върху формирането и изхранването на зърната в класа, което пряко ще рефлектира в количеството и качеството на очакваната реколта.

Състояние на обследваните посеви.

Сравнявайки данните от обследването с тези от месец април, показват тенденция към влошаване на състоянието на посевите, поради неблагоприятното съчетание на посочените агроклиматични фактори. Процентът на посевите в много добро и добро състояние от пшеница е спаднал на 14,4% при 84,5% през април. Средно е състоянието на 14,1% от посевите, като през април е 49,3%. Нараснал е процента на площите, чиито посеви са в незадоволително състояние от 1,3 % - април на 35,8% - май.

Почти аналогична е ситуацията и при ечемика, където най-добрите посеви са 17,7%, като през април са били 76,1%. Отчита се нарастване на процентите при състояние средно от 19,6% на 43,9% и незадоволително от 4,2% на 37,1%. В сравнение с пшеницата, посевите при ечемикът са в по-добро състояние, макар и с минимална разлика от 3-4%, което се дължи на по-бързо протичащите фази на развитие и възможността за по-ранно използване на  зимно-пролетната влага в почвата.

На този етап от развитието и състоянието на посевите от есенници са отчетени 0,5% пропаднали площи при пшеницата и 1,3% при ечемика. 

Агротехническите мероприятия при есенниците през настоящата година приключиха навреме. Подхранени с азотни торове са 93,7% от площите на пшеницата и 91,4% при ечемика. Третирани с хербициди са 83,4% от площите на пшеницата и 79,4% от ечемика.

Високите проценти на проведените агротехнически мероприятия показват, че влошеното състояние на някои от посевите, основно се дължи на задълбочаващото се засушаване /между двете обследвания/ в отделни райони на страната.

Площите на посевите в районите засегнати от засушаването, възлизат на около 8,7 млн. дка от пшеницата и около 1,4 млн. дка от ечемика, където физиологичното им състояние е критично. В отделни области и райони, където водните запаси са по-големи, засушаването е повлияло в по-ниска степен на посевите и те са в по-добро физиологично състояние като областите: Благоевград, Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Стара Загора, Хасково.

Според оценката на състоянието на посевите от пшеница и ечемик, областите могат да бъдат групирани, както следва:

СЪСТОЯНИЕ НА ПОСЕВИТЕ

ОБЛАСТИ

ПШЕНИЦА

ЕЧЕМИК

Много добро/Добро

Благоевград, Кърджали, Кюстендил, Перник, София-област, Стара Загора

Благоевград, Кърджали, Кюстендил, Перник, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора

Средно

Варна, Видин, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Свиленград, Хасково

Бургас, Видин, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Хасково, Ямбол

Незадоволително

Бургас, Велико Търново, Враца, Силистра, Търговище, Шумен, Ямбол

Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Силистра, Търговище, Шумен

Предвид нестабилното състояние на посевите, в съответствие с климатичните фактори, не позволява да бъде извършена реална преценка на очакваните добиви от културите. Реално това е възможно да се извърши 7 до 10 дни преди жътва.

Състояние на основните пролетни култури

Пролетните култури също са засегнати от продължителното засушаване, като до момента са засети З 531 006 дка с царевица за зърно и 6 523 103 дка със слънчоглед. Рано засетите посеви са редовно поникнали, а тези от по-късните сеитби са проредени до около 40%, като някои от най-късните посеви не са поникнали. Поради оскъдната почвена влага, поникналите растения изпитват недостиг на влага, силно са затормозени в развитието. При царевицата се установяват физиологични смущения - усукване на растенията и оцветяване на листата с виолетов оттенък. Слънчогледа също има смущения в развитието си като растенията са със затормозено развитие, но по-добре понася засушаването.

Част от площите с пролетници не са третирани с хербициди, поради горещото и сухо време, сухата почва, както и физиологичните смущения на растенията. Съществува опасност плевелите да прераснат и преминат фазите, през които хербицидите са ефективни.

Фитосанитарно състояние

Необичайно високите температури за месец май и липсата на валежи оказват влияние, както върху развитието на земеделските култури, така и върху развитието и  разпространението на вредителите по тях.

Обследванията, направени от специалистите на РСРЗ показват по-висока плътност от листни въшки в районите на Добрич, Плевен, Пазарджик, Видин, Варна, Враца и В.Търново. Третиране е извършено  на около 450 хил. дка. По-масова поява на листните въшки може да се наблюдава с настъпването на фенофаза "млечна зрялост" при пшеницата, което в съчетание със засушаването допълнително ще окаже негативно влияние върху формирането на добива.

Възрастните индивиди на вредната житна дървеница са в плътност много под прага на икономическа вредност (ПИВ). Наблюдава се яйцеснасяне и начало на излюпване на ларвите – в района на Монтана и Ловеч. Не се очаква плътност от ларвите над ПИВ. 

В района на Добрич е установено нападение на житната пиявица над ПИВ на 9 700 дка пшеница, на които е извършено третиране. В районите на Ямбол, Сливен, В.Търново, Русе, Плевен и плътността на възрастните е много под прага на икономическа вредност. Към момента се наблюдава масово излюпване на ларвите.

Установено е начало на поява на пшеничен трипс в посевите с пшеница в районите на Видин, Враца, Пловдив и др. Развитието на неприятеля се благоприятства от високите температури и ниското количество на валежите. Очаква се увеличаване на плътността от възрастни и ларви и завишаване на вредната им дейност.

Нападение на брашнеста мана по пшеницата е отчетено  предимно в по-гъстите посеви, по долните листа и стъблата. Засушаването задържа развитието на болестта и на този етап няма опасност от разпространение и влияние върху формирането на добива. Продуктивността на растенията се влияе в голяма степен от проявите на болестта в периода от поява лигулата на флагелния лист до цъфтеж.

Третирането с хербициди при есенните култури приключи в по-кратки срокове,  като някои от площите (10 – 15% от засетите), останаха нетретирани, поради ускореното преминаване на фенофазите на развитие. Заплевеляването в нетретираните площи допълнително ще окаже неблагоприятно влияние върху развитието на житните култури, където плевелната растителност се явява конкурент на културните растения по отношение на усвояването на влагата от почвата.

СЛЪНЧОГЛЕД -  фенофаза "поникване" - "втори-четвърти чифт същински листа"

След сеитба преди поникване са третирани 5 186 498 дка. Започна внасянето на вегетационни хербициди на отделни площи.

В районите с липса на валежи и с по-продължително засушаване (Шумен, В.Търново, Ловеч, Монтана, Русе и Разград), може да се очаква почвените хербициди да не проявят в достатъчна степен своята ефикасност.

От вредителите най-голяма опасност представлява сивият царевичен хоботник. В  районите на Враца, Русе и Плевен е отчетена плътност над прага на икономическа вредност. Плътността е по-висока в площите без спазено сеитбообръщение или в новите посеви в близост с миналогодишните.

В района на Бургас се наблюдава по-висока плътност от щурци на около 6 000 дка слънчоглед, което изисква провеждане на допълнителни наблюдения и в другите области на страната, както при полските, така и при зеленчуковите култури.

ЦАРЕВИЦА  - фенофаза "поникване" – "трети лист"

Почвени хербициди са внесени на 2 366 450 дка. По данни на РСРЗ на 390 хил. дка е извършена сеитба с обеззаразени с фунгициди семена срещу почвени патогени и инсектициди срещу хоботници и телени червеи. В района на Плевен е установена вредна дейност от възрастните на сив царевичен хоботник.

Сухото и топло време благоприятства развитието и разпространението на хоботниците при слънчогледа и царевицата, като по-големи поражения се очакват в районите Русе, Плевен, Враца и Видин.

Влошената агроклиматична обстановка в страната към момента на обследването /намаляващата почвена и въздушна влага, суховеите и относително високите температури за сезона/, неминуемо ще окажат негативно въздействие върху величината на добивите от есенните култури.

След 17 май, с падналите повсеместни валежи, настъпи благоприятна промяна на агроклиматичната обстановка в страната.  Очаква се това да помогне на есенните и пролетните посеви да напреднат в развитието си, като преодолеят частично или напълно смущенията предизвикани от сушата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.