1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще искаме помощ от ЕС, като приберем реколтата

Ще искаме помощ от ЕС, като приберем реколтата

 

Днес министърът на земеделието и горите ще внесе в Министерския съвет предложение да се информира Европейската комисия /ЕК/ за неблагоприятно климатично събитие от публичен орган /БАН или Националния център за аграрни науки/, съгласно Регламент №1857, приет на 15 декември 2006г. Подадената вече информация, изпратена до Брюксел, ще бъде допълвана всяка седмица с актуални справки. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова по време на редовното заседание на Консултативния съвет днес в МЗГ.

Целта е, когато приключи прибирането на реколтата, да заявим нотификацията си за помощ. Ние сме вече част от Общата селскостопанска политика, която касае пазара, земеделските производители и доходите на всички страни-членки. За отпускането на допълнителни държавни помощи при извънредно събитие, каквото е сушата, трябва да има одобрение от ЕК при спазване на процедурата, съобщи още д-р Бъчварова.

Министър Кабил ще предложи на министър-председателя Сергей Станишев да се сформира Междуведомствена група във връзка с поставени въпроси от зърнопроизводителите и за предприемане на мерки за справяне с последиците от сушата. Междуведомствената група ще анализира информацията на всеки две седмици и ще я предоставя за обсъждане на заседанията на МС.

Ще се направи преглед на план-сметката на ДФ „Земеделие” и ще бъде внесено предложение за подпомагане на есенната сеитба.

На заседанието на Консултативния съвет беше обявено още, че със заповед на министъра на земеделието и горите е сформиран Оперативен щаб към МЗГ. Областните служби „Земеделие и гори” трябва да извършват обследване с констативни протоколи за площи, които са пропаднали, разорани от стопаните или са в незадоволително състояние. Констативните протоколи ще са база за по-нататъшни стъпки и оценка. Министерство на земеделието и горите работи по това да има достоверна, точна и вярна информация, каза още зам.-министър Бъчварова. Предприетите мерки дават възможност на практика да се знае каква е актуалната ситуация. Обследвания ще се извършват всяка седмица.

Всеки вторник информация ще се подава от Областните служби „Земеделие и гори” за реалното състояние за периода на обследване.

На Изпълнителната агенция по селекция, апробация и семеконтрол е възложено да извърши окачествяване на новите посеви, за да могат да се ползват като семена.

Всеки заинтересован от актуалната ситуация в страната ще има достъп до Бюлетина на Национална служба за растителна защита, който ще бъде осигуряван всяка седмица чрез областните и общински служби „Земеделие и гори”, каза още д-р Светла Бъчварова.

Консултативният съвет по зърно да се събира веднъж на две седмици, решиха членовете на съвета по предложение на заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев.

Сушата е безспорен факт, но е необходима стратегия и технологични подобрения, по-тясна връзка на науката с практиката, каза Димитър Катранджиев от Асоциацията на зърнопроизвадителите. По думите му не само сушата, но и неспазването на технологичните изисквания допринася за положението в момента, затова от сега трябва да помисли за заместители, защото суша винаги може да има.

Предложението за нова стратегия, която да сформира политики при различни кризисни климатични условия, бе подкрепено и от зам.-министър Ананиев.

Членовете на съвета одобриха бързите мерки на МЗГ и уведомяването в най-кратки срокове на ЕК.

Софийска стокова борса/ССБ/ предостави данни от европейските експерти за цените на пшеницата по света, според които не може да се определи трайна тенденция. Очаква се по-високо потребление в световен мащаб, с оглед на което се наблюдава повишаване на цените. Повишаването на цените и в Черноморския басейн, повлияни от реколтата на Русия и Украйна, ще се отрази и на българския пазар. Според търговски източници, през миналата седмица изкупните цени за мелничарската пшеница в Южен федерален окръг на Русия се движат между 182-192 долара за тон. На Софийска стокова борса са сключени множество сделки за хлебна пшеница ІІ Б, като всички са на цена 250 – 255 лева на тон без ДДС, информира шефът на ССБ Васил Симов.

На срещата присъстваха зам.-министърът на държавната политика при бедствия и аварии Валери Николов, зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, шефът на Държавния резерв Николай Боршуков, шефът на Агенция митници Асен Асенов, главният секретар на Министерство на здравеопазването д-р Т. Тенев и представители на Министерство на икономиката и енергетиката.

Има Проект за сухо и студоустойчивост при основните земеделски култури, който се финансира целево от миналата година и ще продължи и тази, каза още зам.-министър Бъчварова. През 2007 г. стартира още един проект към Националния център за аграрни науки започна Проект към научните институти за добри земеделски практики – описание на технологии и сортове, който ще приключи до края на годината, информира още тя.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.