1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тече финално броене на фермите за мляко

Тече финално броене на фермите за мляко

В анкетните карти стопаните декларират добитите през годината количества мляко, както и тези, които предават на млекосъбирателните пунктове

 

От седмица Министерството на земеделието започна повторно анкетиране на животновъдните ферми, което ще приключи до края на годината. Допитването е окончателно и трябва да определи броя на стопанствата, между които ще бъдат разпределени производствените млечни квоти след 2007 г., съобщи шефът на дирекция "Животновъдство" във ведомството Цветан Димитров.

Според договореностите с ЕС след присъединяването на страната българските ферми ще произвеждат годишно 979 хил. т мляко. За тях те ще получават субсидии според принципите на подпомагане на селскостопанските производители в общността. Количествата от квотата ще се разпределят между фермите пропорционално на тези, които те сега произвеждат.

За целта обаче стопанствата трябва да отговарят на хигиенните норми за добив и съхранение на мляко. Те трябва да разполагат с модерни доилни системи и хладилни вани за охлаждане и съхранение на суровината, така че до нейното изкупуване качеството да не се влошава. Тези изисквания са свързани с задължителното условие на пазара да се пускат млечни продукти, които не застрашават здравето на хората, поясниха експерти.

За разлика от десетте страни, приети в ЕС преди две години, България се договори с еврокомисията да въведе експериментално квотния принцип на разпределение от 1 април 2006 г.

Дотогава агроведомството трябва да е готово с индивидуалните квоти. Проектът за изработването на математическия модел е възложен на Центъра за аграрни науки, така че от януари до края на март областните земеделски служби да успеят да информират стопаните за количествата мляко, които дневно ще предават за промишлена преработка. Изчисленията на центъра ще зависят от окончателните данни от анкетата за броя на фермите и количествата продукция.

В момента експертите работят по информацията от миналогодишното допитване. Тези анкети се попълват доброволно от стопаните, които искат да произвеждат за пазара. През 2004 г. са дали информация за производството си 134 215 стопанства, в които се отглеждат 323 хил. крави.

Към пролетта на 2005 г. общо регистрираните кравеферми в страната са 152 хил., което означава, че за разпределението на квотите ще кандидатстват 88 на сто от фермерите.

Анкетирането на производителите е задължително и ще се прави всяка година, за да се следи промяната в производството. Ако примерно едно ферма с четири крави има дневна квота от 16 т, възможно е тези количества да се променят по различни причини. В анкетните карти стопаните декларират добитите през годината количества мляко, както и тези, които предават на млекосъбирателните пунктове. Заявява се и това, което остава за лична консумация. Ако фермите имат собствени малки цехчета за производство на мляко или сирене, задължително вписват годишното си производство. В отделна графа декларират суровината си и фермерите, които директно я продават на фирмите.

В момента общото количество произведено мляко в страната (краве, овче, козе и биволско) надхвърля 1.5 млн. тона. От тях за промишлена преработка през миналата година са предадени над 843 хил. т. Чрез експерименталното въвеждане на квотите България иска да подготви животновъдите за европейския принцип на производство. София успя да договори тригодишен преходен период, в който да се въведат европейските норми за качество на суровината. Лабораторните изследвания доказаха, че в предаваното в пунктовете мляко по количество бактерии и соматични клетки превишава пределно допустимите европейски норми. За да успеят фермите да влязат в тях, се фиксира поетапно намаляване на бактериалното съдържание през 2007, 2008 и 2009 г. Този преходен период беше даден на животновъдните ферми, за да успеят да модернизират производството си./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.