1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Унгария ще защитава европейските кулинарни традиции

Унгария ще защитава европейските кулинарни традиции

Унгарското председателство отбелязва също, че приблизително 200 нови храни са разрешени в ЕС и се подготвят няколкостотин заявления

По инициатива на Будапеща министрите на земеделието от Европейския съюз ще обсъдят дали насекомите, растителните храни или лабораторно отгледаното месо могат да застрашат европейските кулинарни традиции. В началото на новата седмица в унгарската столица ще се състои неформална среща на Аграрния съвет.
 
В бележка от унгарското председателство, разпространена до делегациите на държавите членки се подчертава, че месото и млечните продукти остават крайъгълен камък на европейската хранителна култура въпреки рязкото увеличаване на потреблението на растителни алтернативи. "Когато говорим за европейски хранителни традиции мислим за рокфор, паеля, пироги и пица", се казва в документа, приканващ страните да обсъдят диетичните модели по време на Съвета по земеделие и рибарство (AGRIFISH) следващата седмица. Според Европейската комисия потреблението на растителни алтернативи на месото, млечните продукти и морските продукти е нараснало пет пъти от 2011 година насам и се очаква да се увеличи.
 
Унгарското председателство отбелязва също, че приблизително 200 нови храни са разрешени в ЕС и се подготвят няколкостотин заявления. Съгласно правото на Съюза понятието "нова храна" се отнася до всяка, която не е консумирана в значително количество преди май 1997 година. Тази категория обхваща иновативни храни, вещества и методи за производство на храни, както и храни, които се считат за традиционни в други части на света.
 
Миналата година Италия одобри (но така и не наложи) национална забрана за продажбата на лабораторно отгледано месо, въпреки че тези продукти все още не са одобрени на ниво ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.