1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В ЕС се очаква слаба зърнена реколта

В ЕС се очаква слаба зърнена реколта

При маслодайните семена ситуацията е доста стабилна

Много лоша година за зърнените култури в Европейския съюз, прогнозират от Копа и Коджека. Според експертите реколтата от маслодайни семена ще бъде стабилна, а от протеиновите култури се очакват по-добри резултати спрямо миналата година. 
 
Производството на зърнени култури трябва да достигне 257,3 милиона тона, отбелязвайки спад от 4,7% в сравнение с реколтата през 2023. При маслодайните семена се прогнозира спад с 1 на сто, а протеиновите култури ще отбележат ръст от 13%.
През настоящата година се очаква добивите от зърнени култури да намалеят с 1,2 на сто, което в комбинация с по-малкото засети площи – минус 3,5% – ще свали реколтата под показателите от миналата година. Значителен спад с 6,3 на сто има при производството на пшеница и с 9% при ечемика, докато царевицата остава стабилна, а овесът отчита ръст от 21,2 на сто.
 
Що се отнася до географското разпределение на производството, повечето северни централни и източни държави членки са имали спад в производството с между 3 и 9 милиона тона, което не се компенсира от увеличената с 3 милиона тона реколта в Испания. Заради сложните метеорологични явления и невъзможността за работа на полетата, поради което сеитбата беше забавена в много райони, ситуацията може да се влоши през следващите седмици, предупреждават от Копа и Коджека.
 
При маслодайните семена ситуацията е доста стабилна. Това води до 1-процентен спад на производството, главно поради намаляване на посевната площ и на добивите при рапица. 
По отношение на протеиновите култури ситуацията като цяло е  положителна, с изключение на Франция, където се очаква годишно намаление от 16 на сто главно заради по-малките добиви. Въпреки това, както за маслодайните семена, така и за протеиновите и зърнените култури, следващите седмици ще бъдат решаващи и може много да променят ситуацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.