1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Винзаводи и рафинерии минават под едноличния контрол на митничар №1

Винзаводи и рафинерии минават под едноличния контрол на митничар №1

Акцизната революция от 2006 г. щяла да вдигне приходите от налога с 50 на сто

 

От юли следващата година всички производители на алкохол, цигарени фабрики и рафинерии в страната ще преминат под едноличния контрол на шефа на Агенции "Митници".

Това е записано в новия Закон за акцизите, разработен изцяло от експерти на митническата администрация, който трябва да конституира акцизната революция у нас.

Изцяло новият закон се прави заради широкоизвестното вече хармонизиране на нашето законодателство с това на Европейския съюз и е един от приоритетните проекти, които парламентът трябва спешно да гласува.

Днес той ще се разглежда на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Не са новост вече повишаването на цените на цигарите, което се очаква през следващата година, поради по-високия акциз, както и нулевата косвена ставка за газта за битови нужди, по-ниският акциз за селскостопанските машини и произтичащото от там маркиране на горивата, които ще влязат в сила с новия закон.

С него обаче се въвежда и системата на акцизните складове, както и това, че събирането на косвения налог за луксозните стоки и горивата преминава към митническата администрация.

Винзаводите, цигарените фабрики и рафинериите в страната ще приемат статут на акцизни складове и ще минат под контрола на митниците. Така митничарите ще имат възможност да контролират на място производството на алкохол, цигари и горива, за което ще ползват широки правомощия.

В проектозакона е записано, че акцизните складове ще подлежат на лицензиране като за всеки отделен склад ще се издава лицензия.

Молбата за този документ ще се подава пряко до директора на Агенция "Митници", който в определен законов срок издава лиценза или мотивиран отказ.

Прекратяването на лицензите отново става с решение на митничар номер 1 като то подлежи на незабавно изпълнение.

Според проектотекстовете лицензираният складодържател трябва да предоставя обезпечение пред митническите органи, за да осигури по-късното заплащане на акциза, който може да възникне при стоките под режим на отложено плащане на акциз. Тук отново водещата фигура е на директора на митниците, който има право със свое решение да променя формата или размера на обезпечението.

В клаузите, касаещи глобите и наказанията, които ще се налагат на неспазващите нормите на налога, отново е записано, че актовете за нарушения се съставят от митническите органи, а наказателните постановления се издават от директора на Агенция "Митници".

Функциите на финансовия министър по този закон са предимно по утвърждаването на образци на бандероли, което става по негово решение и се обнародва в Държавен вестник, каквато е практиката и в момента, коментираха юристи.

Според изчисленията на наши митничари с въвеждането на системата на акцизните складове приходите от акциз, които постъпват в държавната хазна, могат да се увеличат с 50 на сто.

Бюджетната статистика отчита, че през 2004 година от акциз са събрани 1.884 милиарда лева като 302 милиона от тях са от внос на акцизни стоки.

Проектозаконът предвижда от 2006 година за лиценз да могат да кандидатстват търговци с минимум 500 000 лева капитал. Всеки притежател на лиценз трябва да осигури обезпечение - банкова гаранция или депозит за стоката, която съхранява в акцизните складове.

Нов момент е, че задължението за плащане на акциз възниква в момента на производството на акцизната стока, а не както беше досега - от момента на нейната реализация в търговската мрежа./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.