1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Влизането в ЕС е персонално

Влизането в ЕС е персонално

За развитие на полупазарните стопанства дават по 1000 евро годишно за срок от 5 години

 

След като България бъде приета в Европейския съюз финансовите средства оттам ще стигнат до всяко стопанство и земеделец, уверяват управляващите, които преговаряха. По-нататък ще стане дума за основни неща, които ще се случат със земеделските производители у нас. Те са съвсем простички, точни и ясни, но всеки производител трябва да направи нужното, за да получи средствата. На първо място това ще стане само, ако той официално декларира продукцията си и спазва принципите за качество и пазар на общността.

Първото и най-важното, което трябва да направи фермерът, е да се регистрира в общинската служба по земеделие. На базата на вписаните в земеделския регистър площи ще се разпределят парите за единното планиране на хектар.

Като земеделски производител може да се регистрира всеки, който обработва най-малко 3 декара - 0,3 хектара. Според договореното с Европейския съюз няма да има таван за обработваемите площи през 2007 год. А това косвено означава, че трябва земеделците да разорат през следващите две години колкото се може повече орници. Ще се плаща на използваема земеделска земя. А тя включва обработваемата земя, постоянно затревените ливади и пасища и семейните градини. За трите години на преход след 2007 год. няма да има други преки плащания от ЕС, освен на хектар. А сумите ще бъдат равни на една четвърт от полагащото се в 15 останали страни от съюза.

Тук трябва да се отбележи, че за подпомагане на селските райони субсидиите ще бъдат сто процента, за разлика от тези, които са 25 процента от средствата за другите страни. Те са еднакви за цялата общност и са от 25 до 200 евро на хектар годишно, според местонахождението на фермата. Това се прави, за да се балансират фермерите, поради работата им в неблагоприятни условия.

У нас, включително и в Монтанско, в тази графа попадат планинските региони, екологичните зони и други необлагодетелствани райони. Като цяло според статистиката на Министерството на земеделието и горите това са 53 процента от цялата земеделска земя в страната. Съществуват и реални възможности тази площи да се увеличават. Условията, за да получи фермерът тези компенсаторни плащания, отново са да обработва минимум 3 декара и да се занимава със земеделие най-малко 5 години от включването му в програмата.

Един земеделец може да получи максимално 200 евро на хектар за година, ако работи според мярката "Агроекология". Това е единствената задължителна мярка за всички страни, членки на Европейския съюз.

Помощта се определя на основата на загубен доход за фермера от поетите ангажименти и от допълнителните разходи за спазването им. Ако фермерът отговаря на екоизискванията трябва да подпише договор със земеделското министерство, в който се задължава да извършва определени дейности за опазване на околната среда.

У нас малките ферми са около 300 000 и повечето от тях са определени като полупазарни стопанства. За да се приспособят и преструктурират те могат да получават до 1000 евро годишно 5 години след 2007 год./mont-press.com
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.