1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вносът ще минава през осем ветеринарни пункта

Вносът ще минава през осем ветеринарни пункта

Изграждането на новите гранични зони е част от ангажиментите, поети от България в преговорите по глава "Земеделие"

 

Днес  Делегацията на Европейската комисия в България ще обяви търг за изпълнители на три от осемте ветеринарни гранични пункта, които трябва да се изградят до 1 януари 2007 г., съобщи генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Жеко Байчев. Новите пунктове са при Калотина, Бургас и Варна и ще бъдат финансирани със средства по програма ФАР.

В преговорите с Европейския съюз България се задължи да изгради осем пункта за проверка на животинска продукция, тъй като след влизането в общността страната става външна граница. Първият обект при Капитан Андреево вече е изграден. Със средства от бюджета на земеделското министерство ще се построи ветеринарният пункт на летище София. Останалите при Брегово, Гюешево и Златарево също ще бъдат финансирани със средства от ФАР. До средата да юли се очаква да бъдат определени фирмите за строителство, оборудване и контрол на пунктовете при Калотина и на черноморските пристанища, обясни шефът на НВМС.

Изграждането на новите гранични зони е част от ангажиментите, поети от България в преговорите по глава "Земеделие", които подлежат на постоянен мониторинг от европейски инспектори. В средата на юни мисия от шестима експерти от Генералната инспекция (САНКО) провериха близо 20 животновъдни ферми, мандри, кланици, месопреработвателни и рибни предприятия. Фирмите бяха избрани произволно от евроекспертите, за да се установи доколко българските предприятия прилагат европейските стандарти.

Групата от САНКО се раздели в три екипа. Първият е посетил Националната референтна лаборатория в София, която прави проби за болестта луда крава, месопреработвателното предприятие "Елит - мес" ООД, свинеферма в с. Стамболово, млекопреработвателно предприятие в Попово и млекосъбирателен пункт в град Опака. Вторият подекип е проверявал пловдивското "Еуропимел", кравеферма в с. Цалапица и предприятията "Байдано комерс" в Кърджали и "Тандем" в София. Третата група експерти са оценили работата на транжорната за птици в София, предприятията за птичи продукти във Варна и за яйчни продукти в Пловдив, както и рибните фирми във варненското с. Яребична и бургаските "Черноморски риболов" и "Рибекс груп".

Резултатите от проверките показват, че повечето преработвателни предприятия са въвели европейските стандарти за качество. На места обаче има пропуски, като например кръстосване на производствените потоци. В част от предприятията прозорците и вратите не били достатъчно добре уплътнени и позволяват продукцията да се замърси от насекоми.

През април 2006 г. ще има още една подобна мисия. Дотогава българските ветеринарни служби ще продължат с проверките. Досега те са затворили 43 от 141 предприятия. Общо в страната има 125 преработватели, които се доближават най-много да европейските стандарти, във втората група са 686 предприятия, които тепърва трябва да се обновяват. В последната група са 63 цеха, които може и да не оцелеят, предвиждат експерти.

НВМС ще предложи на Изпълнителната агенция по зърното да приложи строги мерки срещу търговците, които не представят навреме лабораторните си анализи за чистотата на пшеницата от бактерии и други живи организми. При бавене на анализите ще искаме да се отнеме дори лицензът на търговците, съобщи генералният директор на НВМС Жеко Байчев. Мярката се налага поради зачестилите случаи на търговия с некачествена хлебна пшеница и фуражи. Липсата на ефективен контрол върху фуражите е била посочена като забележка и от европейските инспектори, посетили през юни България. Лабораторните анализи се правят от службите на НВМС и са за сметка на търговците./ dnevnik.bg/

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.