Офертата е едва вторият опит за въвеждане на култивирано месо в ЕС
Заявление за продажба на своята лабораторно отгледана говежда мазнина в Европейския съюз е подала нидерландска компания. В искането се твърди, че продуктът може да промени правилата на играта и да направи базираните на растителна основа имитации по-вкусни за любителите на месо.
Още през 2013 година професор Марк Пост, един от съоснователите на компанията, представи първия в света бургер от говеждо месо на клетъчна основа, който тогава струваше 254 хиляди евро. Повече от десетилетие по-късно става ясно, че компанията не се е отказала от амбицията си да пусне на пазара бургер, който да е напълно свободен от селскостопански продукти, но все още не е постигнала това. Докато тази визия остава на хоризонта, компанията вижда продажбата на отделни съставки като обещаваща и практична стъпка напред. Лабораторно отглежданата мазнина може да се произвежда на разумна цена.
Преди да бъде пусната на пазара, Европейската комисия и Европейската Агенция за безопасност на храните ще оценят заявлението в съответствие с Регламента за новите храни - процес, който се очаква да отнеме около 18 месеца.
Офертата е едва вторият опит за въвеждане на култивирано месо в ЕС. Миналата година френска компания подаде заявление за продажба на продукт, подобен на фоа гра, без да е необходимо гъските да се хранят принудително. Тогава обаче имаше силна съпротива, както от страна на животновъди, така и от страна на политици.
Нидерландската компания заяви, че лабораторно отглежданите продукти нямат за цел да изтласкат фермерите от пазара и че всички могат да правят бизнес.
В други части на света вече се дава зелена светлина на лабораторно отглеждани месни продукти. През 2020 година Сингапур поведе с лабораторно отгледано пилешко, което съдържа само 3 процента произведено в лабораторни условия месо, а останалото са растителни съставки. Съединените щати последваха примера с подобни продукти, а миналата година Израел одобри първото култивирано говеждо месо.