1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Турция и ЕС спорят за съставките на дюнера

Турция и ЕС спорят за съставките на дюнера

От Истанбул настояват за точни правила относно подправките за маринатата

Да има ли единни европейски правила за производството на месо за дюнери и какви да бъдат тези предписания? По тези въпроси в Брюксел се заражда спор, чийто корени са в заявление, подадено от Международното сдружение за дюнерите, основано в Истанбул. От там настояват дюнерът да бъде включен в списъка с традиционните европейски специалитети.
 
Желанието на Сдружението е месото за дюнерите да се произвежда по едни и същи правила в целия Европейски съюз. В Германия, която твърди, че е родината на този специалитет, са против искането, защото се опасяват, че в бъдеще ще бъде забранено ползването на телешко месо и месо от млади говеда, както и на пуешко.
В турското заявление се изтъква, че за дюнерите може да се ползва само месо от говеда, навършили минимум 16 месеца, или пък месо от овце, не по-млади от 6 месеца. Единствената разрешена алтернатива е пилешкото месо. Освен това от Истанбул настояват за точни правила относно подправките за маринатата, колко дълго да продължава мариноването и колко дебели да са парчетата месо.
Заявлението беше подадено още през 2022 година, но сега навлиза в решаващата фаза, след като Европейската комисия обяви, че започва проверка по случая. Ако тя реши, че възраженията срещу турското искане са основателни, ще назначи консултации за търсене на компромис. В случай, че и тогава не се намери решение, в действие влиза комисия, съставена от представители на държавите членки. С обикновено мнозинство този орган може да нареди на Брюксел как да процедира.
В Европейския съюз всеки ден се приготвят 400 тона месо за дюнери, а в сектора работят около 60 хиляди души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.