1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Могат ли професионалните училища да смекчат проблема с липсата на кадри в земеделието

В АГРОФОРУМ: Могат ли професионалните училища да смекчат проблема с липсата на кадри в земеделието

И още: Ще има ли раздвижване на пазара на агротехника

Един от най-засегнатите сектори от липсата на квалифицирани кадри е аграрният. Обучението в специализирани училища е от изключителна важност за смекчаване на негативната тенденция.

България е една от водещите страни в Европа по отношение опазването на генетичните ресурси в животновъдството. Но то е на ниво администрация -събиране на информация и класифициране на животните, уточни Евгения Ачкаканова, ръководител Научно обслужване в института по животновъдни науки в Костинброд.

Традиционно преди началото на жътвената компания земеделците имат възможност да почерпят добри практики от свои колеги, извели демо опити, каква генетика са използвали или технологии в растителната защита. На един такъв открит полски ден в района на Северозападна България ви водим в АГРОФОРУМ.

С какви темпове върви обновяването на агропарка у нас и доколко е зависим от евросредствата. Разговаряме с експерта Филип Лазаров.

Загубите от реколтата ще бъдат между 20 и 30 % в сравнение с последните няколко години, прогнозира икономическият експерт Христофор Бунарджиев. Той посочи, като първопричина лошите климатични условия, най-вече невижданата през последните години суша. Как тези фактори ще се отразят върху търговията със селскостопански машини?

 Подробности по тези теми гледайте в предаването АГРОФОРУМ – премиера на 08 юни от 07:30 часа само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.