1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вандали унищожиха опитно поле със сорт от генна ножица

Вандали унищожиха опитно поле със сорт от генна ножица

Тъй като две трети от растенията не са оцелели, а останалите са сериозно повредени, експериментът ще трябва да се повтори следващата година

Опитно поле с оризови растения Италия, които са създадени с помощта на нови геномни техники, беше унищожено от вандали, компрометирали по този начин резултатите от изследванията, целящи да направят селското стопанство по-ефективно и устойчиво в ерата след ГМО. 
 
През март тази година група учени от университета в Милано получи разрешение да тества оризова култура, модифицирана с т.нар. генна ножица, която, за разлика от генната модификация, не включва въвеждането на гени от други видове. 
Модификацията на ориз, засадена през май в малък парцел в северната провинция Павия, на 70 километра от Милано, имаше за цел да повиши устойчивостта на културата към основния патоген при отглеждането й, като по този начин намали употребата на замърсяващи пестициди.
Преди дни обаче неизвестни лица са пробили оградата и са изкоренили растенията, като преди това са дезактивирали камерите за наблюдение. По думите на професор Витория Брамбила, която ръководи изследователския екип в университета в Милано, до момента нито една от известните еко-организации, противници на новите технологии, не е поела отговорност за престъплението.
След десетилетия, през които в Италия не бяха одобрявани генетични експерименти в селското стопанство, изследванията на Брамбила се възползваха от спешен указ на властите, издаден миналата година срещу сушата, който временно разреши полеви опити за култури, получени чрез геномни техники.
Тъй като две трети от растенията не са оцелели, а останалите са сериозно повредени, експериментът ще трябва да се повтори следващата година, за да се получат конкретни резултати, но крайният срок за опитите изтича на 31 декември 2024. Затова от комисията по земеделие на Горната камара на италианския парламент ще организират ново гласуване за удължаване на действието на законодателството. След като бъде взето решение за нов краен срок, дискусията ще се насочи към сигурността на полетата, където се провеждат експериментите, които са лесно разпознаваеми, тъй като тяхното геолокиране трябва да бъде публично оповестено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.