1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Професионалната гимназия в София отвори прием за новата 2024-2025 учебна година

Професионалната гимназия в София отвори прием за новата 2024-2025 учебна година

Разнообразни специалности - добра реализация на пазара на труда

Основните цели, задачи и приоритети на ръководството на Професионалната гимназия в София, са свързани преди всичко с утвърждаване престижа и доброто име на училището, като професионална гимназия с европейски облик.

В училището работят 24 педагогически специалисти и 5 непедагогически. Част от тях преподават по общообразователна подготовка, специалист-агрономи и машинни инженери. Сплотен екип, който отговаря на предизвикателствата на пазара на труда и на изискванията на 21-и век. „Непрекъснато се усъвършенстваме и квалифицираме така, че да бъдем от полза на младите хора при подготовката им. Целта е учениците, които завършват училището, да бъдат подготвени за работните места у нас и в ЕС“, заяви директорът Иванка Станчева.

„Всички колеги се стремим към подобряване на нивото си по отношение качеството на образование и постоянно обновяваме материално-техническата база. Стараем се дворът ни да бъде все така красив и все по-цветен, разширяваме масивите с трайни насаждения, постоянно внасяме и други култури. Класните стаи са приветливи. Специалностите, които предлагаме, са атрактивни и единствени за град София. Това дава възможност за реализация и добро възнаграждение в бъдеще“, допълни Цветина Владимирова, зам.-директор по учебната дейност.

Ръководството на училището се стреми да подбира специалности, които да са адекватни на пазара на труда. По този начин се дава шанс за реализация на учащите.

Училището дава качествена професионална квалификация на завършващите, основана на изградена система от знания, умения, компетенции с практическа насоченост.

„Ние правим всичко възможно да мотивираме учениците да се развиват в избраната професия. Каним бивши възпитаници на гимназията, които успешно са се реализирали в живота, за да споделят своята лична история“, заяви инж. агроном Лидия Василева, преподавател по специални предмети.

Създадено е опитно поле с ягоди, шафран, лозов масив и овощна градина с капково напояване, оранжерия, в която се прави разсад и се отглеждат цветя. За внедряване на иновации училището работи в пряка връзка с преподаватели от Аграрен университет в Пловдив.

„Нашата идея е да покажем на учениците, че наученото при нас може да им помогне в бъдеще да намерят добра реализация. Учениците имат бизнес идеи и обсъждайки ги с преподавателите, ще получат насоки как да ги осъществят. В часовете по предприемачество и икономика те биват напътствани и им се подава ръка в момент, когато им предстои да поемат своя път в живота“, разказа още директорката на училището.

Всяка година Професионалната гимназия въвежда нови специалности. Традиционни, емблематични за учебното заведение са: „Цветарство“, професия „Техник-озеленител“, трета степен на професионална квалификация, която е подходяща и за ученици със специални образователни потребности. Изучават се учебни предмети като: цветопроизводство, цветарство, аранжиране, растителна защита, селекция и семепроизводство, декоративна дендрология, декоративна растителност, съответно имат практически часове по тези предмети. Всяка година училището се явява на национално състезание по „Озеленяване и цветарство“. Отборът със специални образователни потребности за втора година печели призовото първо място. Вторият отбор се класира в челната тройка в категория „Арт букет“.

Другата специалност, към която има особен интерес, е „Трайните насаждения“, професия „Техник – растениевъд“. Специалността е с недостиг на кадри на пазара на труда. Учениците получават трета степен на професионална квалификация. Предметите, които изучават са: растениевъдство, земеделска техника, ботаника, почвознание, трайни насаждения. Децата получават широк спектър от знания през целия курс на обучение и стипендия. В 11 клас имат 20 часа управление на трактор - безплатен курс, от който придобиват свидетелство за правоуправление категория Ткт. Отделно има автошкола и на минимална цена придобиват свидетелство за правоуправление категория В.

Броят на домашните любимци расте и трябва да има адекватна помощ и грижа. За първа година Професионалната гимназия отваря прием по специалността „Ветеринарен лаборант“ с разширено изучаване на английски език. Много интересни са предметите, по които ще се провежда обучението - анатомия и физиология на животните, лабораторна техника и апаратура, животновъдство, хигиена и хранене, латински език. Това дава шанс на учениците да продължат образованието си във висше учебно заведение по Ветеринарна медицина.

Другата специалност, която от тази година стартира, е помощник-възпитател при отглеждане и възпитание на деца, с възможност за реализация в държавни и частни детски ясли и градини, домашни помощници-възпитатели.

Избралите това професионално направление също ще получават стипендия през курса на обучение. Могат да продължат образованието си във ВУЗ, по специалности по ПН „Социална работа и консултиране“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.