1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Две нови колонии на речни рибарки във Варненско

Две нови колонии на речни рибарки във Варненско

Снимка:

В началото на май около платформите започнаха да се появяват първите речни рибарки

Две нови колонии на речни рибарки (Sterna hirundo) бяха сформирани в района на Варненско-Белославското езеро. През изминалата зима екип и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) изгради две изкуствени платформи за гнездене на водолюбиви птици, разположени на подходящи места – едната в защитена местност „Ятата“ край Белослав, а другата –  в най-западните части на Белославското езеро. До настоящата година беше известна само една малка колония на вида в този район.

В началото на май около платформите започнаха да се появяват първите речни рибарки. Този вид мигрира на далечни разстояния, като птиците с произход от Централна и Източна Европа мигрират и зимуват по източните брегове на Африка и ЮАР, като се завръщат след миграция в края на април и началото на май.

В този момент броят на птиците е около 80 и продължава да се увеличава с всеки изминал ден. Някои от двойките вече са пристъпили към мътене.

Дейностите се извършват в рамките на проект „Демонстрация на пилотна зелена инфраструктура като печелившо решение за биоразнообразието и развитието на Варненското езеро“, изпълняван в партньорство между БДЗП и ДППИ.

БДЗП изразява благодарност към всички доброволци, които са участвали в планирането и изграждането на платформите!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.