1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Евдокия Манева: Налице са сериозни травми върху биоразнообразието в България

Евдокия Манева: Налице са сериозни травми върху биоразнообразието в България

Снимка:

Щетите върху околната среда са в резултат главно на неконтролираната икономическа дейност и презастрояването от последните години

Имаме основания да смятаме, че са налице сериозни травми върху биоразнообразието в България. Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по време на заседание на експертната група по биоразнообразие към МОСВ, пише 3e-news.net.

Манева уточни, че министерството не разполага с конкретни данни за състоянието на биологичното разнообразие в страната, но има косвени признаци, които показват, че ситуацията е тревожна. Според нея щетите върху околната среда са в резултат главно на неконтролираната икономическа дейност и презастрояването от последните години. "Като гледаме какво се случва около нас става ясно, че биоразнообразието не може да бъде просто един от приоритетите. То трябва да има водещо място", посочи тя.

Подробен анализ на състоянието на биоразнообразието в България ще бъде изготвен при актуализацията на Националната стратегия за опазване на биологичното разнообразие, стана ясно на заседанието. По него ще работят експерти и специалисти от различни ведомства.

„Науката за биоразнообразието се подценява”, бе мнението на професор Бойко Георгиев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Той обясни, че в Стратегията за развитие на научните изследвания до 2020 г., която се изготвя от Министерството на образованието, са залегнали 5 приоритета, от които нито един не е свързан с биоразнообразието.

Според професор Георгиев определянето на тези приоритети е плод на едностранчиво и ограничено мислене. „Изследванията в областта на биологичното разнообразие, биоресурсите и екосистемите са важни, тъй като могат да помогнат за решаване на много от проблемите на страната в периода до 2020 г. Само макроикономически анализи не са достатъчни”, допълни той.

От просветното министерство отговориха, че съществуващият вариант на Стратегията не е окончателен. Предстои да бъдат обсъдени предложенията на всички научни организации и министерства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.