1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фондация „По-диви Родопи“ разсели над 1000 благородни елени и елени лопатари през последните десет години

Фондация „По-диви Родопи“ разсели над 1000 благородни елени и елени лопатари през последните десет години

Програмата по разселване на елените се извършва с подкрепата на НЛРС-СЛРБ и в сътрудничество с ЛРД Кърджали, Крумовград, Момчилград и Харманли и представлява успешен модел за сътрудничество

През последните десет години екипът на Фондация „По-диви Родопи“ разсели над 1000 благородни елени и елени лопатари. Размерът и обхватът на популациите на елени в Източните Родопи продължават да се увеличават, а с него и положителното въздействие върху биоразнообразието. Връщането на видовете в природата на Източни Родопи се осъществява в сътрудничество с местни общности и ловни сдружения, като организацията планира да продължи с мащабната и амбициозната си програма за разселване и през следващите години.  

Крайната цел е да се възстанови природата и естествените процеси в природата Родопите. Част от тези усилия за насочени към реинтродукцията и възстановяване на популации от ключови тревопасни животни, като освен благороден елен и елен лопатар в Източни Родопи са върнати и Европейски бизони и диви коне. От увеличаването на дивите тревопасни  ползи имат редица други видове, сред които лешояди, вълци, скални и морски орли.

Значително увеличаване на обхвата на разпространение на двата вида, показва новопубликуван доклад, изготвен от Стефан Аврамов, Експерт Биоразнообразие, който ръководи програмата за възстановяването на популацията на елени в проектния район. Обитаваната от благородните елени територията  в природата на Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти - от 100 - 150 квадратни километра (km2) до повече от 1500 km2. Ареалът на елените лопатари се е увеличил около пет пъти - от 350 km2 до над 1500 km2. Това продължаващо разширяване на местообитанията се допълва от естественото разселване на благородния елен, който се придвижва на изток от Западните Родопи и на елена лопатар, разширяващ територията си от резервата Студен кладенец, където видът е реинтродуциран през 60-те години на миналия век.

„Тези резултати представляват крайъгълен камък за нашите дългосрочни усилия за възстановяване на дивата природа“, споделя  Аврамов. „Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на стратегически места. Нашата цел е да възстановим популациите на благороден елен и елен лопатар в целия район на Родопите в сътрудничество с местни партньори. С увеличаването на  размера  и обхвата на популациите на елени, ще се увеличава и положителното въздействие върху биоразнообразието и местните хранителни мрежи и естествени процеси“, допълва още експерта. Освободените животни се наблюдават с GPS предаватели, камери и проучвания на терен, което помага да се следи състоянието на двата вида.

Програмата по разселване на елените се извършва с подкрепата на НЛРС-СЛРБ и в сътрудничество с ЛРД Кърджали, Крумовград, Момчилград и Харманли и представлява успешен модел за сътрудничество.  Ловните дружини и партньорите се ангажират да не ловуват елени най-малко пет години от последното пускане в техния ловен район.  Екипът ще продължи сътрудничеството си с всички ловни сдружения в региона за подобряване на наблюдението и управлението на елените след отпадане на забраните за лов. Това ще гарантира, че разселените елени и техните възстановени популации на елени продължават да се увеличават и разширяват обхвата си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.