1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инфраструктурни решения създават условия за селски туризъм в унгарското село Козард

Инфраструктурни решения създават условия за селски туризъм в унгарското село Козард

Местната инициативна група насърчава превръщането на традиционни дадености в туристически атракции

Пристигайки на унгарска територия с цел проучване и обмяна на опит в изпълнението на дейности за намаляване на отпечатъка от сектор рибарство върху околната среда, български и румънски групи, водени от експерти от WWF - Дунавско–Карпатска програма - България, се убедиха в унгарския опит, прилагането на подхода Лидер и напредъка на селските общности.

Водеща роля изигра председателят на Местната инициативна група в село Козард и председател от 1 юли т.г. на Лидер-мрежата за развитие на селските райони за Централна и Източна Европа. Козард има 180 жители, а всичко в него е така подредено все едно хилядно население трябва бързо и точно да се ориентира и справя с ежедневието си.

Тук повечето от къщите са в определено уреден вид за селски туризъм. Някои от стопаните им живеят в обособени части от тях, а останалите  функционират като туристически спални за гости. Посетителите са привлечени от причудливите скулптури от дърво, разположени пред някои от къщите. Изобразяват или символи на традиционния бит или образи на неговите обитатели, включително и природни. На няколко места се вее националният флаг на Унгария и до него знамето на Европейския съюз. Може би не е случайно, защото в Козард местната селска общност е обединена от инициативата да използва историческите, природни и културни дадености за развитието на селския туризъм чрез прилагането на подхода Лидер, предоставен им от Общността.

Местната инициативна група насърчава разработването и производството на продукти и превръщането на традиционни дадености в туристически атракции. Тук хората си помагат сезонно да посрещат гости и взаимно се допълват в изграждане облика на селото. Местните хора променят доходите си, предоставяйки услуги, като приготвяне на храни и пресъздаване на обичаи и традиции.

Мнозина стопани са подредили в стаите на своите къщи, приспособени за селски туризъм, стари снимки с предци, традиционни предмети - символи на старото унгарско домакинство, ловни трофеи. Те будят любопитство и интерес в погледа на дошлия отдалече, за отмора или разнообразие, турист.

Селският ресторант предлага традиционни унгарски храни и напитки, а атмосферата му пренася посетителя колкото в миналото на местните обитатели, толкова и в реалното време на едни съвременни европейски граждани в модерна селска общност. Удивителният баланс на атмосферата, която не натрапва миналото, не го конфронтира с настоящето, нито съперничи със своите носталгични спомени, предразполага с хармонията си.

Общинската управа на селото също помага на местния туризъм като участва в проекти за трансграничното сътрудничество. По един от тях, с участие на чешки партньори и 95 на сто европейско финансиране, тя е съживила неповторимата атмосфера на стара унгарска къща с автентичните й мебели, предмети, уникално рисувани порцеланови съдове и всичко, което ненатрапчиво отвежда гостите в един по-обикновен от съвременния, но сякаш по-красив свят.

Изглежда, че тайната на селцето Козард, в което прекараха два дни групите от България и Румъния преди да тръгнат по маршрутите за обмяна на опит по проекта на WWF-Дунавски–Карпатска програма, е в умението да се открие най-точния признак за принадлежност  на селската общност – нейното културно и историческо наследство, претворено с обща инициатива и любов към родното място.

                                                                 Мариела Илиева – пратеник на agro.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.