1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цикличният спад в слънчевата радиация може да предизвика необичайно студени зими в Европа

Цикличният спад в слънчевата радиация може да предизвика необичайно студени зими в Европа

Откритието на британски учени може да подобри дългосрочните прогнози

Цикличният спад в слънчевата радиация може да предизвика необичайно студени зими в части от Северна Америка и Европа, твърдят британски учени в ново изследване, цитирано от "Ройтерс". Откритието може да подобри дългосрочните прогнози и да помогне на много държави да се подготвят за зимните бури.

Науката знае, че слънцето преминава през цикли с продължителност 11 години, по време на които радиацията, измерена според слънчевите петна на повръхността, достига върхова точка, а след това спада. Устоновяването на ясна връзка с метеорологичните условия обаче се оказва трудно.

Изследователите са установили, че намаляването на ултравиолетовите лъчи (UV) от слънцето може да повлияе на вятърните течения на голяма височина в северното полукълбо, което да подейства като спусък за по-студени зими.

"Нивата на UV няма да ни покажат какво ще бъде времето днес или утре, но те дават възможност за по-добри прогнози за зимните условия за месеци и дори години напред. Тези прогнози играят важна роля в дългосрочната подготовка за непредивидени ситуации", казва Инисън. Тя и колегите й използвали сателитни данни, в които по-точно е измерена UV радиацията, и открили много по-голяма променливост, отколкото се предполагаше досега. Промените в радиацията не оказват въздействие върху глобалното затопляне, подчертават учените.

В годините на ниска активност се образуват студени въздушни маси високо над тропиците. Това предизвиква преразпределение на топлината в атомсферата и задейства източни ветрове, които носят на Северна Европа и САЩ смразяващо време и снежни бури, а на Канада, Гренландия и Средиземноморието – по-меки метеорологични условия. Когато слънчевата UV радиация се засили, се наблюдават противоположни явления.

Британските учени обаче признават, че са необходими още изследвания. Най-голямата несигурност в експеримента е фактът, че са използвани данни само за няколко години. "Остават въпросите относно точността и приложимостта към други слънчеви цикли", допълва Инисън.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.