1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Употребените фотоволтаични модули трябва да бъдат събирани и рециклирани

Употребените фотоволтаични модули трябва да бъдат събирани и рециклирани

Снимка:

Новият регламент ще изисква от всички държави членки на ЕС да въведат регулацията в националното си законодателство

Е, то не е изненада за никого, че слънчевите панели са си електронни отпадъци. Те трябва да бъдат правилно събирани, обработвани и рециклирани в края на живота си, а не просто да бъдат запратени в депото за отпадъци. И все пак едва сега слънчевите панели получават вниманието, което си заслужават, когато става дума за електронни отпадъци, пише greentech.bg.

„Европейският парламент официално променя насоките на своята WEEE Директива (Директива за отпадъците от електрическо и електронно оборудване). Съгласно измененията, употребените фотоволтаични модули трябва да бъдат събирани и рециклирани“, съобщава PV Magazine.

Промяната дойде след като парламентът установи, че обратното приемане и рециклиране на PV панели от страна на производителите е твърде небрежно. Ето, че 85% от всички фотоволтаични модули ще трябва да бъдат събирани в края на живота им и 80% ще трябва да бъдат рециклирани. Новият регламент ще изисква от всички държави членки на ЕС да въведат регулацията в националното си законодателство и това трябва да стане в рамките на 18 месеца.

Какъв ще ефектът върху PV бранша? Е, засега не е съвсем ясно. Според PV Magazine, „окончателната квота за събиране на фотоволтаични модули все още не е ясна поради факта, че обемът на остарелите модули се очаква да бъде много нисък през следващите няколко години.“ Към това трябва да се добави и фактът, че животът на модулите обикновено е между 20 и 30 години. Така през идните години обемът на е-отпадъците от соларни модули ще е малък дори в страни като Германия, където слънчевите панели най-отдавна стоят по покривите на къщите.

Все пак настоящият момент е идеалното време нормативната уредба да предвиди дейностите по събиране и рециклиране на PV модулите, докато този бизнес е все още сравнително нов. След 15 или 20 години вече ще е късно и отпадъците от соларни панели ще са много, много по-голям проблем, тъй като сегашните инсталации масово ще се отървават от старите панели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.